ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77

...
ЕС отговаря на епидемията от COVID-19 с мерки за 2,77
Коментари Харесай

ЕС ще се бори срещу COVID-19 с мерки за 2,77 трилиона евро

ЕС дава отговор на епидемията от COVID-19 с ограничения за 2,77 трилиона евро. Това е най-мащабната сума, която Европейски Съюз е осигурявал за оправянето с рецесия до момента, заяви ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

По думите й, бюджетът на Европейски Съюз до 2027 година би трябвало да бъде съгласуван със стратегическите решения за бъдещето. Според нея още е рано за цялостна тактика за отпадане на въведените ограничавания, като се планува ограниченията против разпространяването на болестта да бъдат премахвани поетапно и с друга скорост в обособените европейски райони.

Фон дер Лайен изрази угриженост от ограниченията, подхванати в някои страни, които по думите й „ отиват прекомерно надалеч “, визирайки ограниченията, въведени в Унгария.

„ Извънредните ограничения са нужни за отбрана на публичното здраве, само че би трябвало да бъдат краткотрайни, строго съразмерни, да подлежат на инспекция “, разясни Фон дер Лайен, представена от Българска телеграфна агенция.

Председателят на Европейската комисия показа детайлности за оповестените през вчерашния ден планове Европейска комисия да насочи 100 милиарда евро към краткотрайна претовареност, до момента в който трае епидемията от COVID-19. По нейните думи това е голяма сума, която ще бъде разполагаем на всички страни от Европейски Съюз. Целта е чиновниците в сдруженията, останали без работа около епидемията, да получават хонорари от европейския бюджет, с цел да имат протекция и да бъдат подготвени да възстановят активността си при първа опция.

Фон дер Лайен заяви още, че след Великден Европейска комисия ще направи оферти за промени в европейската политика за миграцията.

Освен това, Европейската комисия заделя 100 милиарда евро за икономическите последствия от разпространяването на COVID-19 в Европа. Органът предлага да се сътвори инструмент за взаимност, наименуван „ SURE “, който ще помогне на служащите да запазят приходите си, а на предприятията — да оцелеят. Обсъдено е всички налични структурни фондове да се пренасочат. Подпомагане ще получат също земеделските стопани и риболовците, както и най-нуждаещите се лица.

„ Трябва да използваме всичко, с което разполагаме. Всяко свободно евро в бюджета на Европейски Съюз ще бъде пренасочено към битката с ковид. Всяко предписание ще бъде облекчено, с цел да може финансирането да бъде употребявано бързо и дейно. Така сплотяваме силите си с тези на страните членки за спасяването на човешки живот и запазването на препитанието на хората “, съобщи ръководителят на Европейска комисия Урсула Фон дер Лайен.

Страните членки ще могат да се възползват от тези средства под формата на заеми, с цел да подсигуряват, че служащите ще получават приход, а предприятията ще запазят чиновниците си. Заемите ще се основават на гаранции и ще бъдат ориентирани там, където потребността от тях е най-спешна. „ SURE “ ще поддържа схеми за понижено работно време или краткотрайно прекъсване на цялата си активност, като страната ще обезпечи подкрепяне на приходите за неизработените часове. Самостоятелно заетите лица ще получат заменяне на прихода предвид на актуалната изключителна обстановка.

Предвижда се да бъдат импортирани промени във Фонда за европейско подкрепяне на най-нуждаещите се лица – обезпечаване на електронни ваучери за извършване на покупки и опция за закупуване на защитни средства за лицата, които оказват помощ.

В инструмента за незабавна поддръжка ще бъдат включени 3 милиарда евро, от които 300 млн. евро ще бъдат предоставени на RescEU в поддръжка на общите ресурси от съоръжение. Първият приоритет ще бъде ръководството на рецесията в региона на публичното здраве и обезпечаването на жизненоважно съоръжение и консумативи — от вентилатори до персонални защитни средства, от мобилни медицински екипи до здравна помощ за най-уязвимите, в това число тези в бежански лагери. Втората област на концентриране е да се даде опция за увеличение на напъните за тестване. Предложението също по този начин ще разреши на Комисията да провежда публични поръчки от името на страните членки.

Държавите членки ще могат да дават поддръжка на риболовците — за краткотрайното прекъсване на риболовната дейност; на производители на аквакултури — за краткотрайното прекъсване или намаляването на производството; на организациите на производителите — за краткотрайното предпазване на рибни артикули и артикули от аквакултури.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР