ЕС окончателно одобри днес петия пакет от икономически и индивидуални

...
ЕС окончателно одобри днес петия пакет от икономически и индивидуални
Коментари Харесай

ЕС одобри петия пакет от санкции срещу Русия

ЕС дефинитивно утвърди през днешния ден петия пакет от стопански и самостоятелни наказания против Русия. Той включва ограничения, които целят да засилят натиска върху съветското държавно управление и стопанска система и да лимитират финансовите ресурсите на Кремъл за продължение на военната експанзия.

Този пакет от наказания беше признат след зверствата, осъществени от съветските въоръжени сили под съветска окупация.

Пакетът включва възбрана за закупуване, импорт или трансфер на въглища и други твърди изкопаеми горива в Европейски Съюз, които произлизат от Русия или се изнасят от Русия, считано от август 2022 година Вносът на въглища в Европейски Съюз сега възлиза на 8 милиарда евро годишно.

Забранява се даването на достъп до пристанища на Европейски Съюз на плавателни съдове, регистрирани под флага на Русия. Изключения ще се вършат за селскостопански и хранителни артикули, филантропична помощ и сила.

Европейски Съюз не разрешава на транспортни превозвачи от Русия и Беларус да влизат в Европейски Съюз и да минават директно. Изключения ще се прави за превозващите фармацевтични, медицински, селскостопански и хранителни артикули, в това число пшеница, и филантропична помощ.

Брюксел включва в възбраната на износа за Русия спомагателни артикули и артикули като квантови компютри и съвременни полупроводници, електроника от висок клас, програмен продукт, чувствителни машини и транспортно съоръжение и нови забрани за импорт на артикули като: дървесина, цимент, торове, морски блага и алкохол.

Договорените забрани за експорт и импорт възлизат надлежно на 10 милиарда евро и 5,5 милиарда евро.

Забранява се на съветски компании да вземат участие в публични поръчки в страните-членки, изключва се всякаква финансова поддръжка за съветските обществени органи. Разширена възбрана за депозити в крипто портфейли и за продажба на скъпи бумаги във всички публични валути на държавите-членки на Европейски Съюз, на Русия и Беларус.

Европейски Съюз глоби компании, чиито артикули или технологии са изиграли роля в нахлуването, основни олигарси и предприемачи, високопоставени чиновници на Кремъл, последователи на дезинформацията и манипулирането на информация, систематично разпространяващи описа на Кремъл за съветската военна експанзия в Украйна, както и членове на фамилиите на към този момент глобени лица, с цел да се подсигурява, че глобите на Европейски Съюз няма да бъдат заобиколени. Двете дъщери на Путин също са включени в листата.

Налага се цялостна възбрана за транзакции на четири основни съветски банки, представляващи 23% от пазарния дял в съветския банков бранш. След премахването на SWIFT тези банки към този момент ще бъдат обект на заледяване на активи, като по този метод ще бъдат изцяло откъснати от пазарите на Европейски Съюз.

От Европейска комисия оповестиха през днешния ден, че досега в Европейски Съюз са замразени съветски активи на стойност 30 милиарда евро.

Работна група в Европейска комисия координира работата на страните, които носят отговорност за спазването на глобите против Русия. Повече от половината страни-членки са докладвали на Комисията за подхванатите ограничения за заледяване на активи - измежду тях яхти, хеликоптери, недвижими парцели и творби на изкуството, на стойност съвсем 6,7 милиарда евро. Освен това са блокирани преводи за към 196 милиарда.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР