ЕС одобри нов пакет от санкции срещу 160 руски представители

...
ЕС одобри нов пакет от санкции срещу 160 руски представители
Коментари Харесай

ЕС санкционира 160 руснаци - олигарси и сенатори

ЕС утвърди нов пакет от наказания против 160 съветски представители поради войната в Украйна, заяви Европейската комисия.

В новия лист влизат 14 олигарси и видни предприемачи от основни стопански браншове, осигуряващи обилни източници на доходи за Русия- най-вече в металургичната, селскостопанската, фармацевтичната, телекомуникационната и цифровата промишлености. Мерки са наложени и против членовете на техните фамилии.

Санкционирани са и 146 членове на Съвета на федерацията – горната камара на съветския парламент, или Сената. Те са утвърдили решението на държавното управление в Москва за договорите за другарство, съдействие и взаимопомощ със самообявилите се Донецка и Луганска национални рипубрлики (ДНР и ЛНР)

Засега не се загатват имена.

Пакетът е утвърден през днешния ден от посланиците на страните членки. Предстои одобряването му на писмена процедура, след което той би трябвало да бъде оповестен в Официален вестник на Европейски Съюз и да влезе в действие.

Върховният представител на Европейски Съюз за външната политика Жозеп Борел изрази в тирада пред Европейския парламент вяра, че това ще се случи до края на актуалната сесия. Тя завършва на следващия ден.

Посланиците утвърдиха и нови ограничаващи ограничения, допълващи взетите до момента поради експанзията против Украйна. По-специално става дума за изключването на три беларуски банки от интернационалната платежна система SWIFT.

Допълнен е и описът с технологии, чийто експорт за Русия е неразрешен.

Одобрени са също по този начин и наказания против морския бранш на Русия.

Новият пакет ще влезе в действие незабавно след публикуването му в Официален вестник на Европейски Съюз.

" Русия сега е бензиностанция и казарма ", посочи Борел. - " Тя продава нефт и газ и финансира армията, която се употребява за налагане на диктаторски режим. "

Дипломат номер 1 на Европейски Съюз настоя също по този начин да бъде оказана военна помощ на Украйна. Защото съгласно него война се печели с военни средства.

Солидарност с Украйна = по-малко отопление и газ вкъщи
„ Трябва да прережем пъпната шнур, която свързва нашата стопанска система с съветската, и да прекъснем потока, който разрешава на Владимир Путин да разполага запаси, които му разрешават да финансира войната “, сподели Борел пред евродепутатите.

Това съгласно него може да бъде направено на макрополитическо равнище, както през вчерашния ден го направи Европейската комисия. Тя предложи на страните членки прлан за внезапно понижаване на зависимостта от съветския природен газ. Целта е сложна, само че осъществима, счита висшият представител.

И изясни по какъв начин може да се осъществя тя:

„ Това изисква макроикономически, механически ограничения. И също по този начин желае европейските жители да понижат отоплението в домовете си. Иска също всички да положат самостоятелни старания да понижат потреблението на газ. Това е все едно, че понижаваме потреблението на вода, когато има суша, все едно, че си слагаме маска, когато би трябвало да се борим с вирус. Това, което направихме против COVID-19, би трябвало да гонаправим в интерес на Украйна. Това би трябвало да бъде готовност на духовете, на интензивността, на дейностите в едно групово начинание за една безспорно историческа задача, която започнахме прекомерно късно. Но по-добре късно, в сравнение с в никакъв случай. “

Жозеп Борел напомни, че когато Русия е анексирала Крим през 2014 година, в Европейски Съюз са споделили, че би трябвало да понижат зависимостта си от нейния газ. Оттогава до през днешния ден обаче тя единствено се е увеличавала.

„ Време е систематично, непрекъснато и непрестанно, със смелостта съвсем на един политически кръстоносен поход европейците да понижат зависимостта си от съветския газ. Защото отбраната на демократичните полезности няма да се реализира, в случай че няма политически консенсус сред европейските жители, подготвени да платят цената за това “, прикани ръководителят на европейската дипломация.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР