ЕС очаква да подобри отношенията със САЩ след президентската победа

...
ЕС очаква да подобри отношенията със САЩ след президентската победа
Коментари Харесай

ЕС трябва да развие стратегическа автономия от САЩ

ЕС чака да усъвършенства връзките със Съединени американски щати след президентската победа на демократа Джо Байдън, предсказана от американските медии, само че не трябва да се надява, че Америка в този момент ще се “върне в Европа” и всичко ще бъде като в дните преди президентството на Доналд Тръмп, съобщи в висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел в изявление за водещи европейски медии, в частност белгийския вестник „ Le Soir “. Ръководителят на европейската дипломация предизвести, че Европейски Съюз би трябвало да разчита повече на личните си сили и да развие “стратегическа автономия”, изоставяйки навика да разчита на Съединени американски щати за всичко, съобщи организация БГНЕС.

“Убеден съм, че Байдън няма да възприема Европа като противник, за разлика от Тръмп. Ние още веднъж ще се виждаме като другари, съдружници и сътрудници, – сподели той. – Но би трябвало да сме реалисти, в американското общество е имало огромни промени, без значение от личността на Тръмп, макар че тя изигра роля. Тези промени ще останат и след Тръмп “.

“САЩ в този момент са доста по-заети от вътрешните си проблеми. Освен това Европа престана да бъде главната сцена на външните дейности за Съединени американски щати, в този момент нейната предна линия минава през Тихия океан – Китай. Сега Европейски Съюз би трябвало да играе напълно друга роля в американската политика от тази, с която сме привикнали след Втората международна война. Необходимо е да помним и развиваме стратегическата си автономност. Престанете да си представяте, че Америка ще се върне в Европа”, акцентира Борел.

Ръководителят на европейската дипломация изясни, че за Европейски Съюз стратегическата автономност не е единствено самостоятелни дейности в региона на защитата и сигурността, а става въпрос за основаване на нова визия за Европа, “нова стратегическа култура”. Според него Европейски Съюз би трябвало да може да разчита на личните си сили в региона на технологиите, търговията, гарантиране на парична и финансова непоклатимост, надзор на миграционните потоци и в доста други области. Борел призна, че към този момент Европейски Съюз не има такава самостоятелност и без него няма да може да осъществя своите геополитически упоритости.

Непосредствено след изборите в Съединени американски щати основаният в Брюксел самостоятелен специалист по политически и информационни въпроси Симонас Вилейкис разяснява пред ТАСС за какво на процедура целият Европейски Съюз “стискаше палци” за Байдън на тези избори. Според него, демократът е идеологически доста по-близък до европейската неолиберална визия за актуалния свят и правилата на междудържавното съдействие, в това число връзките сред Европейски Съюз и Съединени американски щати.

В същото време, акцентира Вилейкис, новият президент на Съединени американски щати няма да бърза да възвърне съвсем безоблачна епоха на съдействие с Европейски Съюз, траяла до 2016 година, когато Тръмп стана държавен глава. По време на председателството си Тръмп неведнъж укрепва преговорната позиция на Съединени американски щати по тематики като връзките с Китай, търговски въпроси, военни бюджети в промяната на НАТО и Байдън ще желае да употребява този капацитет, изясни специалистът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР