ЕС обяви официална процедура за нарушение срещу платформата X на

...
ЕС обяви официална процедура за нарушение срещу платформата X на
Коментари Харесай

ЕС започна разследване на Х на Илон Мъск

ЕС разгласи " публична процедура за нарушаване " против платформата X на Илон Мъск според закон за битка с противозаконното онлайн наличие, откакто откри дезинформация, обвързвана с нападението на " Хамас " в Израел на 7 октомври, оповестява БГНЕС.

Действията против компанията, известна преди като Twitter, са първите против огромна онлайн платформа, откогато Брюксел вкара Закона за цифровите услуги (DSA) - огромен законодателен акт на Съюза, който ускорява отговорността на онлайн фирмите за модериране на наличието.

" С днешното разкриване на публична процедура против X излиза наяве, че с DSA времето на огромните онлайн платформи, които се държат по този начин, като че ли са " прекомерно огромни ", е завършило ", съобщи комисарят по цифровите технологии на блока Тиери Бретон.

" Сега ще стартираме задълбочено следствие на спазването на отговорностите по DSA по отношение на противодействието на разпространяването и усилването на нелегално наличие и дезинформация в Европейски Съюз, прозрачността на платформите и дизайна на потребителския интерфейс ", добави той.

Европейска комисия съобщи, че предварителното следствие за събиране на информация, което е почнало против X през октомври и е включвало разглеждане на " разпространяването на нелегално наличие в подтекста на терористичните офанзиви на " Хамас " против Израел ", е довело до инспекцията.
" Въз основа на тази информация Комисията реши да открие публична процедура за нарушаване против X според Закона за цифровите услуги ", обявиха от европейската институция.

Официалната инспекция ще прегледа четири области: разпространяването на нелегално съдържание; успеваемостта на напъните на X за битка с дезинформацията; съмненията за ограничение на достъпа на откриватели до нейните данни и съмненията за лъжливи практики - известни като " тъмни модели ", свързани с абонаментния артикул Blue Tick.

В случай на потвърдени нарушавания DSA планува наказания, които могат да включват санкции в размер до 6% от световните доходи на онлайн компанията. При съществени и повтарящи се нарушавания Европейски Съюз може да забрани на платформата да оперира в блока от 27 страни.

Комисията съобщи, че в границите на формалната инспекция против X " ще продължи да събира доказателства - изпращане на спомагателни претенции за информация, осъществяване на разпити или инспекции ". Процедурата ѝ дава пълномощия да разпореди на X да предприеме краткотрайни или коригиращи ограничения до приключването на инспекцията, чийто краен период не е явен.

Седмици откакто стартира първичното си събиране на информация против X, Комисията стартира предварителни следствия в същата тенденция и против притежателя на TikTok, YouTube и Фейсбук Meta.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР