ЕС обяви днес, че е отпуснал на Турция пълните 6

...
ЕС обяви днес, че е отпуснал на Турция пълните 6
Коментари Харесай

ЕС: Даваме всичките 6 млрд. на Турция за бежанците


Европейски Съюз разгласи през днешния ден, че е отпуснал на Турция цялостните 6 милиарда евро, които Анкара желае в подмяна на своето домакинство на сирийските бежанци , заяви Агенция Франс Прес, съобщи БГН Европейски Съюз .

В най-голямата бежанска рецесия след Втората международна война през 2015 година милиони хора дойдоха в Европа, а Брюксел и Анкара се договориха през 2016 година да разрешат казуса. Съгласно договорката Турция даде обещание да одобри завръщащите се от Гърция мигранти и да направи повече, с цел да спре потока, в подмяна на 6 милиарда евро.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган упрекна Европейски Съюз , че не извършва обещанията и споделя, че Анкара е похарчила 40 милиарда $ за над 3,6 милиона сирийски бежанци , живеещи в Турция.

“Днес се завърши договаряне то на 6 милиарда евро в поддръжка на Европейски Съюз за бежанци и търсещи леговище в Турция , ” сподели Николаус Майер-Ландрут, делегат на блока в Анкара.

Парите на Европейски Съюз са предопределени за характерни обществени планове в Турция за подкрепяне на бежанци те и няма да бъдат изплащани непосредствено на турското държавно управление.

Въпросът натовари доста връзките сред блока и Турция. По-рано тази година Ердоган съобщи, че Турция няма да попречи на мигрантите да изоставен територията на Европейски Съюз , само че по-късно отдръпна опасността. Той се опита да окаже напън върху Брюксел да даде по-голяма поддръжка на Турция предвид на сирийския спор, изключително след разпалването на насилието в северозападния район Идлиб.

Новите контракти включват поддръжка за здравни услуги за мигрантите и възстановяване на изискванията на живот на най-уязвимите бежанци.

Те избягаха в Турция , откакто спорът избухна след антиправителствени митинги в Сирия през 2011 година, като броят на починалите е близо 400 000.

Напрежението сред блока и Турция е огромно поради енергийните изследвания на Анкара в източната част на Средиземно море във водите, декларирани от Гърция като нейни. Блокът съобщи след срещата на върха на Европейския съвет предходната седмица, че възнамерява наказания против Турция. Но бе добавено, че Европейски Съюз е “готов да продължи да дава финансова помощ на сирийските бежанци и търсещите леговище в Турция ”. 

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР