ЕС обсъжда вече шестия пакет санкции срещу Русия, но и

...
ЕС обсъжда вече шестия пакет санкции срещу Русия, но и
Коментари Харесай

Зеленски реагира остро срещу липсата на енергийно ембарго за Русия

" Европейски Съюз разисква към този момент шестия пакет наказания против Русия, само че и досега не е известно дали вносът на нефт ще попадне под ембарго ", съобщи украинският президент Зеленски във видеоконференция с депутати от Литва.  

" Дори след всеобщите убийства в Буча и други градове някои страни в Европейски Съюз не могат да вземат решение по кое време ще лимитират значително вноса на съветски енергоносители ", съобщи Зеленски, представен от УНИАН.

" Стотици европейски компании и банки освен не престават да работят на съветския пазар, само че и показват искрено неуважение към апела да престанат да финансират посредством налозите си военната машина на РФ ", добави той. 

" Европейският съюз харчи стотици милиони евро за импорт на петрол от Русия, което сигурно способства за финансирането на тази война. Трябва да спрем финансирането. Колкото по-скоро това се случи, толкоз по-добре “, съобщи през вчерашния ден външният министър на Ирландия Саймън Коуни на срещата на външните министри на Европейски Съюз в Люксембург.

Колегите му от Нидерландия и Литва също споделиха, че търсят способи за въвеждане на ембарго на съветски петрол, който е една четвърт от вноса на недопечен нефт в Европейски Съюз.

Петролното ембарго  зависи както от техническите елементи на обсега и времето за поетапно въвеждане на сходен ход, по този начин и от поддръжката на 27-те страни членки. Енергийната взаимозависимост варира в необятни граници в целия блок, страни като България да вземем за пример съвсем напълно зависят от съветския нефт. Унгария пък съобщи, че няма да поддържа ембарго. Позицията на Германия по въпроса ще бъде основна, тъй като тя е най-голямата стопанска система в Европейски Съюз. Външният министър на страната Аналена Бербок при идването си в Люксембург прикани за съгласуван проект за преустановяване на вноса на изкопаеми горива от Русия. Според дипломати от Европейски Съюз Берлин не поддържа неотложно ембарго.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР