ЕС няма правомощия да определя границите на Средиземноморието, заяви в

...
ЕС няма правомощия да определя границите на Средиземноморието, заяви в
Коментари Харесай

Анкара: ЕС няма право да определя границите на Средиземноморието

ЕС няма пълномощия да дефинира границите на Средиземноморието, съобщи в Брюксел заместник-министърът на външните работи Фарук Каймакджи.
В шелфа и в Изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Кипър са открити газови залежи. Турция счита, че има право на естествените благосъстояния в района. Гръцкото външно министерство изиска Турция да спре сондажите в тази зона. Гръцкият министър председател Алексис Ципрас съобщи, че Европейският съюз може да предприеме наказания против Турция, при положение на нарушение на суверенните права на Гърция и Кипър, осведоми РИА Новости, представена от БГНЕС.
" Като приказваме за енергетика, мисля, че не би трябвало да вземаме като образец какво се случва в Средиземно море. Трябва да си сътрудничим, само че не можем да се опитваме да фиксираме границите на страните посредством морски планове. Границите на страните могат да се дефинират единствено от съответните страни, за които става дума, само че не и от Европейския съюз ”, съобщи външният заместник-министър на първата конференция за съдействие сред ЧИС и Европейски Съюз.
Според него " Европейски Съюз няма пълномощия да дефинира границите нито в Черно море, нито в Средиземно море. "
" Надяваме се, че енергетиката ще се трансформира в сфера на съдействие, а не на напрежение и спор ", добави той.
Турция създава залежи на въглеводороди в Източното Средиземноморие в сходство с интернационалното право и ще продължи да отстоява правата на кипърските турци за предписание с естествените благосъстояния на острова, сподели по-рано турският външен министър Мевлют Чавушоглу.
Ръководителят на дипломацията на Европейски Съюз Федерика Могерини не коментирал преди този момент опцията за налагане на наказания поради работата на Турция в шелфа край крайбрежията на Кипър, обаче, по нейните думи, обстановката ще бъде деликатно проучена по време на диалозите на външните министри и на срещата на върха на Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР