ЕС няма да повтори отновo грешката, допусната след последната финансова

...
ЕС няма да повтори отновo грешката, допусната след последната финансова
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕС няма да повтори грешката от последната финансова криза

ЕС няма да повтори отновo грешката, позволена след последната финансова рецесия, когато преждевремeнно връщане към бюджетната суровост още веднъж потопи Стария континент в криза. Това даде обещание председателката на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен, предават Франс прес и Българска телеграфна агенция.

" Уроците от финансовата рецесия могат да послужат като предизвестие. Навремето ние обявихме победа прекомерно рано и платихме цената за това. Няма да повторим тази неточност ", съобщи Фон дер Лайен.

Тя удостовери идното започване на спор за промяната на европейските бюджетни правила, който може да докара до смекчаването им.

Европейска комисия планува при започване на 2023 година да задейства още веднъж Пакта за непоклатимост, чието деяние краткотрайно бе спряно при започване на рецесията. Урсула фон дер Лайен обаче предизвести, че чака съглашение преди тази дата, въпреки разделянето сред страните членки да поражда опасения, че полемиките могат да продължат безпределно.

" Комисията ще възобнови дебата за преразглеждане на икономическите правила през идните седмици. Целта е преди 2023 година да се реализира консенсус за пътя, който би трябвало да се следва ", разяснява Урсула фон дер Лайен в речта си пред Европейския парламент.

Този спор за промяна на Пакта за непоклатимост, който лимитира недостига до 3% и дълга до 60% от брутния вътрешен артикул (БВП), трябваше да се състои преди пандемията, само че бе отсрочен поради рецесията. Спадът в икономическата интензивност, съпроводен с държавни разноски, целящи да се запазят фирмите и заетостта, доведоха до тежки бюджетни дефицити. Дългът на 19-те страни, които споделят единната валута, доближи за първи път през 2020 година символичния предел от 100% от Брутният вътрешен продукт по отношение на 86% през 2019 година.

Икономическият удар засегна тежко най-много южните страни, които са най-задлъжнели и зависят от туристическия бранш - първата жертва на здравните ограничавания. Равнището на дълга на Гърция надвиши 200% от Брутният вътрешен продукт, а този на Италия - 160 " при близо 120% за Испания и Франция.

В речта си пред Екологичен потенциал Урсула фон дер Лайен съобщи, че чака стопанската система на 19-те страни да се върне на предпандемичното си ниво тази година, а при останалите страни от Европейски Съюз - следващата година. Според нея растежът в еврозоната през последното тримесечие е надминал този в Съединени американски щати и Китай.

Добрата вест, съгласно председателката на Европейска комисия, е, че с инструмента " Следващо потомство Европейски Съюз " ще се влага както в краткосрочното възобновяване, по този начин и в дълготрайния разцвет.

" Ще се работи по структурни проблеми в стопанската система на Европейски Съюз: от промените на пазара на труда в Испания до пенсионните промени в Словения и данъчната промяна в Австрия. Ще се влага по невиждан метод в 5G мрежи. Гледайки към бъдещето, е належащо да се намерения и по какъв начин рецесията преобрази стопанската система - от увеличението на дълга до неравномерното влияние върху другите браншове и навлизането на нови способи на работа ", уточни още Урсула фон дер Лайен. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР