ЕС никога досега не е бил подложен на толкова жестока

...
ЕС никога досега не е бил подложен на толкова жестока
Коментари Харесай

ЕС никога досега не е бил подложен на толкова жестока атака

ЕС в никакъв случай до момента не е бил подложен на толкоз жестока офанзива
Европа, оказала се под ударите на Доналд Тръмп и Владимир Путин, претърпява своята първа екзистенциална рецесия. Отговорността за нея лежи и на европейските водачи.

От своето основаване до през днешния ден Европейският съюз в никакъв случай не е бил подложен на толкоз жестоки нападки от всички страни. Заплашено е самото му битие като организация. Операцията, която значително се води от Доналд Тръмп, се разпростира на четири фронта: Иран, търговията, защитата и миграционната политика.

Тръмп пренебрегва настоятелните апели на Европейски Съюз и излезе на 8 май от интернационалното съглашение за иранската нуклеарна стратегия, което беше подписано във Виена през юли 2015 година След това решение последва обновяване на американските наказания и опасност за вторични наказателни ограничения във връзка с страните, които продължат да влагат в Иран след 4 ноември. Европейски Съюз естествено реагира. Специален закон би трябвало да обезврежда екстериториалните американски наказания, до момента в който Европейската банка за развиване би трябвало да окаже поддръжка на работещите в Иран компании.

Предвижда се също по този начин основаването на самобитна застрахователна компания, която да дава гаранции на междинния и дребен бизнес, инвестиращ в Иран. Въпреки това ограниченията ще влязат в действие най-рано след година. Именно затова напускането на френските компании закупи формата на безредно бягство. Не е по силите на страните от Европейски Съюз да запазят съглашението от 2015 година

На срещата на Г-8 на 8 и 9 юни намерено беше оповестена комерсиална война. Еманюел Макрон я назова неуместна. Международният валутен фонд се опасява от международна криза от 0,5% през 2020 година Но на Доналд Тръмп му е все едно. В тази сфера Англия стана цел на невиждана интервенция. До избирането си Тръмп приветстваше Брекзит и поддържаше популистката Британска партия на независимостта на Найджъл Фараж. Днес американският водач заплашва Тереза Мей с преразглеждане на двустранните търговски съглашения, в случай че тя не заеме твърда позиция по Брекзит. С оглед на специфичните членове в тези контракти /по-конкретно, става дума за предаването на технологии/, шантажът съставлява много сериозен.

[b]Двойствената позиция на Тръмп[/b]

Що се отнася до отбранителната сфера, в навечерието на срещата на НАТО на 11-12 юли американският президент безогледно се усъмни в суверенитета на Германия по отношение на Русия, говорейки за нейната енергийна взаимозависимост с причини под формата на необективна статистика. Като цяло тук нещата са постарому: Съединени американски щати отхвърлят да финансират сигурността на Европа, която би трябвало да харчи повече за покупката на американски оръжия. За никакви европейски преференции не може да става дума.

Резкият звук на последните изявления е обвързван с двойствената позиция по отношение на Европа освен на Тръмп, само че и на Джон Болтън с неговите послушници-неоконсерватори, които към този момент 20 години не стопират де презират европейците поради тяхното хипотетично безволие /те нямат предпочитание и опция да водят войни/.

Накрая, администрацията на Тръмп се пробва да завоюва от европейските несъгласия по миграционния въпрос и се стреми към раздробяване на обичайните политически партии, без значение от тяхната идеология. Новите американски посланици намерено поддържат крайнодесните популисти в Италия, Германия, Англия и Централна Европа.

В това нахлуване Тръмп не е самичък. Всичко наподобява по този начин, все едно останалите велики страни сплотяват сили, с цел да разбият Европейски Съюз. Срещата на Тръмп и Путин в Хелзинки на 16 юли стана знак на рисковото доближаване по това и други посоки. Въпросът е в това, че Русия получава опция да отслаби икономическия противник и политическия съперник. Путин вижда в протичащото се опция за рестарт на своя огромен план за евразийско пространство. Освен това, той ще може да си разчисти сметките с Европейски Съюз, който вкара наказания след нахлуването в Крим и поддържа киевското държавно управление в битката с донбаските сепаратисти.

[b]Разколът в Европейски Съюз прави невероятно придвижването напред[/b]

По всичко проличава, че Китай си прави заключения от отслабването на Европа. В предишното той призоваваше към основаването на европейска страна, която ще спомага за развиването на многополюсен срам и ще стане контраст на Съединени американски щати. Сега Пекин осъзна неспособността на европейците да реализират стратегическа автономност и да маневрират, което обективно води до тяхното разделяне. След като планът за „ нов Път на коприната “ не реализира особени триумфи във Франция и Германия, Китай развива инфраструктурна стратегия с страните от Централна и Източна Европа.

Отговорността за рецесията лежи частично и на управлението на Европейски Съюз, което изпусна прехода към по-високо равнище на държавност, т.е. стратегическа и политическа автономност в основните области: отсъствието на обща външна политика, забавяния с европейската защита, отсъствието на обща финансова и валутна политика. Еврото по този начин и не става операционна и аварийна валута. До ден-днешен три четвърти от всички валутни запаси са в долари. Накрая, не е по силите на европейското управление да образува дълготрайна тактика по миграционния въпрос.

В резултат на това Европейски Съюз се сблъска с първата си екзистенциална рецесия. Тръмп назова Европейски Съюз своя зложелател. Следователно, Тръмп – зложелател на Европейски Съюз. Ние би трябвало да му дадем отпор по всички четири посоки на офанзивата. Но различията сред членовете на Европейски Съюз, тяхната уязвимост във връзка с американската стопанска система и взаимозависимост в отбранителната сфера прави неосъществим отговора в обединен ентусиазъм. Затова остава да сплотим редиците към тези, които в реалност имат интерес от запазването на суверенния Европейски Съюз. Кой може да стане този водач? Достатъчен ли е тандемът Меркел-Макрон за преразглеждане на съюза?

Европа на интелектуалното развиване, високите технологии, чистата енергетика и устойчивото развиване през днешния ден е в ролята на жертва. Подобно на Османската империя от XIX век, тя е болният човек на... Европа. /БГНЕС

----------------------------------------------------------

Анализът е оповестен в уеб страницата Иносми.
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР