ЕС не успява да изпълни всички заповеди за връщане на

...
ЕС не успява да изпълни всички заповеди за връщане на
Коментари Харесай

Европейската сметна палата: ЕС не връща достатъчно мигранти, за които има заповед да напуснат

ЕС не съумява да извърши всички заповеди за връщане на мигранти в противозаконен престой. Това демонстрира отчет от инспекция на Европейската счете палата.

Броят на върнатите е доста по-малък от броя на решенията за връщане, написа в документа. Като съществени аргументи са посочени дългата процедура на кандидатстване за леговище, неналичието на общи европейски системи за ръководство на връщането, неналичието на взаимно признание и на непрекъснато съобщаване на решенията за връщане. Пречка са също незадоволителните благоприятни условия на центровете за задържане на мигранти и сложното съдействие с страните, откъдето идват мигрантите. Сред аргументите е посочена и опцията мигрантите да се скрият, когато научат, че би трябвало да изоставен Европейски Съюз.

Допълва се, че квотното разселване на мигранти не е изпълнило количествените цели. От в началото избраната цел 160 000 мигранти да бъдат разселени, страните от Европейски Съюз са се споразумели да одобряват 98 256 души, регистрира палатата. Едва 34 705 мигранти са били разселени. Една от аргументите за тези данни е бил дребният брой на мигрантите, регистрирани за квотно преразпределение.

Пояснява се, че Италия и Гърция, които трябваше да предложат мигрантите за разселване, не са съумели да насочат чужденците към процедурата за подаване на заявки.

Проверката е открила, че Гърция към момента не съумява да обработи постъпилите претенции за пренасяне и заявките се натрупват. Миналата година, вместо за няколко дни, срокът от подаването на заявление до решението на първа инстанция е бил приблизително 215 дни. Дати за събеседване с мигрантите се насрочват за 2021 година и 2023 година.

В Италия се регистрира задоволителна дарба да се обработват заявки, само че не доближават благоприятни условия за справяне с броя на обжалванията на мигрантите, когато настояванията им са отхвърлени. Даден е образец с импортирано през 2015 година заявление, чиято обработка до последното обжалване е отнемала приблизително над четири години. Европейската счете палата разяснява, че поддръжката за съдилищата, които се произнасят по жалбите, евентуално ще се окаже най-неотложната потребност на италианската система за леговище.

Европейски Съюз отпусна 703 млн. евро за незабавна помощ за Гърция и 122 млн. евро за Италия до 2019 година от фонд "Убежище, миграция и интеграция ", показва палатата. Допълнително Гърция получи 328 млн. евро, а Италия - 394 млн. евро, по националните миграционни стратегии за 2014-2020 година.

Задължителните квоти за разселването на мигранти бяха въведени през септември 2015 година за период от две години. Унгария и Полша не са приели мигранти по квотите. Делът на върнатите мигранти със заповед да изоставен Европейски Съюз е към 40 на 100 през 2018 година и почти 20 на 100 за Гърция и за Италия, се показва в отчета.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР