ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области.

...
ЕС не признава руските президентски избори в завзетите украински области.
Коментари Харесай

Европейският съюз не призна изборите в Русия

ЕС не признава съветските президентски избори в завзетите украински области. Това се показва в изказване на висшия представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел от името на страните от Общността.

" Президентските избори в Русия от 15-17 март минаха в мощно лимитирана среда, изострена и от войната против Украйна. Руските управляващи продължиха да ускоряват вътрешните репресии с напън против опозиционни политици, организации на гражданското общество, самостоятелни медии и други сериозни гласове, благодарение на законодателство и политически стимулирани присъди със затвор. Смъртта на опозиционера Алексей Навални в навечерието на изборите е следващ знак за засилващия се напън ", се показва в изказването.

" Изборите минаха в конюнктура, довела до обезпокоително повишаване на нарушаванията на гражданските и политическите права, с неспособност за доста претенденти да вземат участие, в това число всички, които се опълчват на войната, лишиха съветските гласоподаватели от същински избор и мощно ограничиха достъпа им до точна информация. Европейски Съюз ще продължи да поддържа значимата работа на съветските организации на гражданското общество, бранителите на правата на индивида и самостоятелните медии ", прибавя Борел.

" Европейски Съюз съжалява за решението на съветските управляващи да не поканят представители на Организацията за сигурност и съдействие в Европа (ОССЕ) за наблюдаващи на изборите. Това опонира на уговорките на Русия към ОССЕ и лиши съветските гласоподаватели и институции от безпристрастна и самостоятелна оценка ", добавя той.

Европейски Съюз изрично осъжда противозаконното производство на " избори " във краткотрайно завзетите от Русия украински области - Крим, Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска. Така наречените " избори " там съставляват следващо очевидно нарушаване от страна на Русия на интернационалното право, в това число Устава на Организация на обединените нации, както и на независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна. Като се позоваваме на двете резолюции на Общото заседание на Организация на обединените нации от 12 октомври 2022 година и 27 март 2014 година, призоваваме Русия да зачита интернационално приетите граници и суверенитет на Украйна. Европейски Съюз още веднъж декларира, че не признава и в никакъв случай няма да признае нито произвеждането на тези по този начин наречени " избори " в елементи от Украйна, нито резултатите от тях. Те са оскъдни и не могат да пораждат никакви правни последствия. Политическото управление на Русия и тези, които вземат участие в организирането им, ще понесат следствията от тези противозаконни дейности, декларира висшият представител.

Той повтаря апела Русия да приключи войната неотложно и напълно и абсолютно да изтегли своите войски от Украйна. Европейски Съюз показва още веднъж непоколебимата си поддръжка за независимостта, суверенитета и териториалната целокупност на Украйна в интернационално приетите й граници, се показва в изказването.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР