ЕС не може да приеме последното предложение на Великобритания за

ЕС не може да приеме последното предложение на Великобритания за ...

Барние поля със студен душ Джонсън заради "Брекзит".


ЕС не може да приеме последното предложение на Великобритания за споразумение за Brexit и не е близо до намиране на компромис. Tова предупреди в сряда главният преговарящ на Брюксел Мишел Барние.

"Докато говоря с вас сега, не сме на път да предвиждаме и да намерим сделка", каза той пред Европейския парламент, като намали надеждата за пробив преди срещата на върха на ЕС през следващата седмица.

Барние ще се срещне с британския министър по Brexit Стивън Баркли в четвъртък на работен обяд и той обеща, че екипът му ще бъде на разположение денонощно в периода преди срещата на върха на 17 и 18 октомври.

Той даде да се разбере, че проектът за споразумение на премиера Борис Джонсън за замяна на предишната сделка за излизане на Великобритания за излизане от ЕС, която беше отхвърлен от британския парламент, не може да послужи като основа за преговори.

Мишел Барние каза още, че плановете на Джонсън за трансгранична търговия на остров Ирландия ще подкопаят мира и ще отслабят единния европейски пазар - и се основават на непроверена технология и все още неписани правни договорености.

"Предложението на британското правителство, в сегашното му състояние и което не можем да приемем, би заменило едно практично, оперативно и правно решение с решение, което е хипотетично и временно", каза Барние.

Европейските представители заявиха, че ще се нуждаят от проект на договор в по-малка степен от окончателно правно формулиране до петък, ако трябва да бъдат готови навреме лидерите на ЕС да го одобрят на срещата на върха.

И ако нищо не бъде одобрено от лидерите на ЕС, както и от британския и европейския парламенти преди 31 октомври, тогава Великобритания рискува да се „разведе” с Европейския съюз без сделка.

Източник: blitz.bg