ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите за

...
ЕС не може да бъде неутрален наблюдател в преговорите за
Коментари Харесай

ЕС иска роля в преговорите с Русия заради Украйна

ЕС не може да бъде безпристрастен наблюдаващ в договарянията за бъдещата отбранителна архитектура в Европа, съобщи във вторник висшият представител на съюза за външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел. Брюксел упорства за роля в диалозите с Русия идната седмица поради Украйна, само че президентът Владимир Путин на процедура ще пренебрегне блока и ще организира полемики със Съединени американски щати и НАТО.

Пред английското издание Financial Times представители на Европейски Съюз показват неодобрение от метода, по който се провежда преговорният развой - т.е. че Москва ще разисква сигурността на Украйна и на цяла Европа единствено с Вашингтон и с водения от Съединени американски щати алианс. По думите им това занемаряване на Европейски Съюз акцентира неналичието на единни европейска тактика за външната политика на фона на разликите по въпроса по какъв начин Брюксел да се отнася към Русия и на вътрешни различия за политиката по сигурността на Европейски Съюз.
Липса на единение измежду страните членки
Напрежението по украинската граница набъбна, откакто Русия разположи над 100 хиляди бойци в региона. Властите в Москва показаха лист с претенции към Запада, в това число НАТО да не предлага участие на Киев и ограничение на разполагането на сили на алианса в европейски страни, които са наоколо до Русия.

В същото време някои страни членки на Европейски Съюз потърсиха двустранен контакт с Кремъл. Германия и Франция ускориха дипломатическите си старания, като тази седмица държавни съветници по външната политика на двете страни ще пътуват до Москва за диалози с висши съветски представители. Отделно ще бъдат извършени срещи и с украински представители. Но неотдавна италианският министър председател Марио Драги призна, че Европейски Съюз не разполага с доста средства, с цел да попречи на евентуални съветски дейности против Украйна.
Реклама
" Ограничената роля на Европейски Съюз в полемиките с Москва отразява неналичието на единение в съюза. Русия има нулев интерес да влиза в разговор с Брюксел, какъвто е сега ", показва Андрю Уейс от Carnegie Endowment for International Peace.
Декларацията на НАТО и Европейски Съюз
Ескалацията с Украйна се случва на фона на дебатите в Европейски Съюз за отбранителната му роля. Двадесет и една от страните членки са и членове на НАТО и доста от тях, изключително тези в Източна Европа, считат алианса за съществена отбрана против външни закани, в това число от Русия.

Съвместна декларация на НАТО и Европейски Съюз, която се изготвя от генералния секретар на алианса Йенс Столтенберг, ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, би трябвало да послужи за осъвременяване на предходни такива заявления за съдействие, подписани през 2016 и 2018 година Но тя стана пленник на полемиките в Европейски Съюз за по-голяма стратегическа автономност в защитата и сигурността - самодейност, подета от група страни, водени от Франция, които считат, че съюзът би трябвало да разчита по-малко на НАТО и би трябвало да развие собствен самостоятелен защитителен капацитет.

Декларацията трябваше да обвърже общите цели, преди Европейски Съюз и НАТО да разгласят своите лични отбранителни политики през лятото, които ще съдържат тактики за идващото десетилетие. Но забавянето в подписването й подкопава упоритостите на Брюксел да се показа като състезател в областта на сигурността и отслабва настояванията му за роля в договарянията с Русия.
Реклама
Според Уейс разликите сред обособените страни членки по отношение на защитата и сигурността " вредят на стратегическата тенденция на Европейски Съюз и са удар по опцията да бъде третиран като сериозен участник в една рецесия, в която политиката на силата е това, което е от голяма важност ".
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Марина Станева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР