ЕС не е най-бързо работещата система, но последните дни работи

...
ЕС не е най-бързо работещата система, но последните дни работи
Коментари Харесай

Явор Гечев за вноса на зърно: Украйна ни разбира, не иска да ни пречи

" Европейски Съюз не е най-бързо работещата система, само че последните дни работи с бързи обороти ", съобщи в Панорама министърът на земеделието Явор Гечев във връзка със възбраните за импорт на някои артикули от Украйна. 

След срещата с сътрудниците си от Румъния, Полша, Унгария и Словакия, Гечев акцентира, че както той, по този начин и останалите аграрни министри са дали обръщение към Европейски Съюз, че нещата не могат да не престават да се случват по този метод.

" Европейска комисия предложи разнообразни ограничения, в случай че страните смъкват едностранните ограничения. Коридорите имат аномалии, те изкривиха пазарите и заплашиха личното произвеждане на страните ". По думите на Гечев след затварянето на полските граници за украинско зърно, то е щяло да пристигна към нас, а след нашето затваряне към Румъния. Затова и земеделските министри работят взаимно.

" Днес имах среща с украинския ми сътрудник, поздравления към него, имахме доста правилен диалог. Те ни схващат, знаят, че коридорите не са съвършени, и не желаят да ни пречат ", сподели още той и добави, че това, което се желае от Европейски Съюз е взаимност към България и родните производители.

" При нас казуса е при слънчогледа, тъй като не може да се съхранява доста време. Имаме продукция за няколко милиарда, която би трябвало да се осъществя ", разяснява още Гечев. В страната ни има 1,3 милиарда тона слънчоглед, който би трябвало да се осъществя, защото не може да се съхранява дълго време, акцентира аграрния министър. Относно това дали има пестициди в пробите от украинските доставки, Гечев изясни, че казусът в страната е складовата пеперуда. " Да, голямото множене на складовата пеперуда частично се дължи на вноса ", добави той.

Според земеделския министър няма условия за повишаване на хляба, слънчогледа и пшеницата. " Правителството направи огромни старания на преодоляването на цените ", акцентира той и добави, че персонално би изискал връщане на старите режими за импорт от Украйна, в случай че се покачат цените.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР