ЕС настоятелно призовава Иран да преразгледа възможността да забрани на инспектори от ООН за ядрени наблюдатели

...
В неделя Европейският съюз каза на Иран да преразгледа решението
Коментари Харесай

В неделя Европейският съюз каза на Иран да преразгледа решението си да отнеме акредитацията на няколко инспектори от ядрения надзорен орган на ООН.

Международната агенция за атомна енергия предупреди в събота, че "непропорционалният и безпрецедентен" ход сериозно ще попречи на нейната работа.

Ирански медии и западен дипломат заявиха, че решението засяга осем инспектори, всички от Франция и Германия.

Брюксел, който действа като координатор на ядрената сделка от 2015 г. между Техеран и световните сили, известна като JCPOA, заяви, че е „силно загрижен“ от развитието.

„Особено тревожно е прякото и сериозно въздействие на това решение върху агенцията способност да провежда дейностите си по проверка, което включва наблюдение на Съвместния всеобхватен план за действие [JCPOA]“, каза говорител.

„ЕС призовава Иран да преразгледа решението си незабавно.“

Външното министерство на Иран каза Събота, че този ход е отмъщение за "политически злоупотреби" от Съединените щати, Франция, Германия и Великобритания.

През 2015 г. големите световни сили постигнаха споразумение с Иран, според което Техеран ще ограничи ядрената си програма в замяна на освобождаване от осакатяващи икономически санкции.

Но това започна да се разпада през 2018 г., когато Доналд Тръмп, президентът на САЩ по това време, се оттегли от сделката и наложи отново санкции.

Техеран на свой ред засили ядрената си програма, като същевременно продължава да отрича това той таи амбиции за разработване на способности за ядрени оръжия.

Усилията за съживяване на сделката досега са безплодни.

Великобритания, Франция и Германия, европейски страни, подписали сделката, обявиха миналата седмица, че няма да вдигнат санкциите срещу Иран следващата седмица месец, както беше първоначално предвидено.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР