„ЕС може да определя интеграционни задачи, срокове, но не може

...
„ЕС може да определя интеграционни задачи, срокове, но не може
Коментари Харесай

Заев: Нашата европейска идентичност не се определя от ЕС

„ Европейски Съюз може да дефинира интеграционни задания, периоди, само че не може нито да дефинира нашето местонахождение, което е в сърцето на Европа, нито нашата просвета и европейската ни еднаквост, нито пък да оспори бъдещето на нашите нации като европейски народи в европейското семейство, в европейските страни, които имат европейски политически, институционални и стопански стандарти “, съобщи министър председателят на С. Македония Зоран Заев по време на пленарната сесия на високо ниво „ Възобновяване на синергията сред Европейски Съюз и Съединени американски щати в Западните Балкани “ в границите на „ Преспанския конгрес за разговор “ в Охрид.



По думите на Заев „ безпринципната позиция на нашия комшия България провали първата междуправителствена конференция на Северна Македония и Европейски Съюз “, а това е било огромно отчаяние както за неговата страна, по този начин и за Албания.

Въпреки „ ясните послания от интернационалната общественост, че в този момент е времето да се откри решение (на спора), България не съумя да събере сили да промени своята позиция за участието на нашата страна в Европейски Съюз “, съобщи министър ръководителят на Северна Македония.

„ Решението да не се организира първата междуправителствена конференция беше огромно отчаяние за Северна Македония и за Албания. Това е огромен крах за политиката на разширение на Европейски Съюз и неприятно обръщение към района. Европейският съюз не извърши своето заричане “, добави Заев. по време на Преспа форумът за разговор в Охрид.

„ Ние се ангажираме с визията за Балканите през XXI век, като район на мир, непоклатимост и засилено районно съдействие за стопански изгоди и разцвет на всички граждани”, съобщи той и акцентира, че всичко това е станало допустимо, с помощта на Охридското рамково съглашение, Преспанския контракт и Договора за другарство и добросъседство с България.

Според Заев несполучливият опит на Европейски Съюз да стартира договаряния за участие със Северна Македония и Албания единствено акцентира нуждата Европа да откри още веднъж себе си и „ да се върне към корените си, да се върне при Шуман и Аденауер”.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР