ЕС изрази тревога за ролята на Китай на Западните Балкани,

...
ЕС изрази тревога за ролята на Китай на Западните Балкани,
Коментари Харесай

Внимавайте с китайските троянски коне на Балканите, предупреждава ЕС

Европейски Съюз изрази паника за ролята на Китай на Западните Балкани, като предизвести, че Пекин може да трансформира страните от района в троянски коне, които един ден ще бъдат членове на Европейския съюз.

Европейският комисар Йоханес Хан съобщи пред „ Политико “, че китайската " композиция от капитализъм и политическа тирания " може да се хареса на някои водачи в района на югоизточния фланг на континента, съобщи БГНЕС.
Въпреки че огромна част от загрижеността на Запада във връзка с Балканите през последните години е фокусирана върху ролята на Русия, Хан сподели, че има повече учредения за безпокойствие поради Китай, който направи там поредност от обилни вложения в инфраструктурни планове.
Запитан за вероятността Пекин да сътвори троянски коне, употребявайки финансовото си въздействие, с цел да получи политическо въздействие върху страните, които се стремят да се причислят към Европейски Съюз, Хан цитира образеца за построяването и финансирането на автомагистрала в Черна гора от Китай.
" Точно подобен е казусът с тази известна автомагистрала в Черна гора. И това е един тип модел или бизнес модел на китайците да оферират привлекателни или повече или по-малко привлекателни заеми, и в случай че не можете да ги обслужвате, това се трансформира в капитал ", сподели Хан, комисар, отговарящ за връзките със съседите на Европейски Съюз и диалозите с бъдещи нови членове.
„ Смятам, че ние би трябвало да сме наясно със стратегическата идея на Китай и да реагираме съответно. Мисля, че това ще бъде едно от най-големите провокации за Европа “, сподели Хан, който е австрийски реакционер и някогашен министър.
Черна гора, която влезе в новинарските заглавия предходната седмица, откакто американският президент Доналд Тръмп загатна, че нейният народ може да въвлече НАТО в Третата международна война, и нейната по-голяма съседка Сърбия започнаха договарянията за участие в Европейски Съюз през 2014 година Европейски Съюз позволи, че ще станат членки на Европейски Съюз до 2025 година - макар че Хан сподели, че този небосвод е " много упорит ".
Сърбия и Черна гора са измежду шестте страни, множеството от които се появиха, откакто Югославия се разпадна след война през 90-те години на предишния век, като всички се стремят да се причислят към Европейски Съюз през идващите години. Но страните от Европейския съюз са разграничени за това по какъв начин да се работи във връзка с тези желания.
Френският президент Емануел Макрон се обрисува като водещ песимистичен глас при отварянето на Европейски Съюз към нови членове от Западните Балкани. Той упорства, че Европейски Съюз би трябвало да се концентрира върху реформирането си, преди даже да стартира да обмисля разширение.
Френските управляващи също по този начин се притесняват, че всеки сигнал, който блокът има намерение да предприеме в релативно небогати страни с надълбоко вкоренени проблеми като проведената престъпност и корупцията, ще бъде подарък за евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент през идната година. През юни Париж съумя да отсрочи решението за Албания и Македония да стартират договаряния за участие след изборите през май.
В изявление Хан се опълчи на гледната точка на Макрон. Той сподели, че жителите на страните от Западните Балкани " имат право да станат членки на Европейски Съюз " и Европейски Съюз е изправен пред избора сред експорт на непоклатимост в района или импорт на неустойчивост в блока.
Хан съобщи, че е склонен с Макрон, че самият Европейски Съюз би трябвало да се реформира - само че сподели, че това може да се случи по едно и също време, когато страните от Западните Балкани организират договаряния за участие.
„ Моята позиция е може би малко по-различна от тази на президента Макрон “, сподели той. „ Може би можем да го убедим, че и двете би трябвало да се извършат редом. “
Хан съобщи, че е " доста убеден ", че договарянията с Албания и Македония могат да стартират през идната година, като означи, че процесът на инспекция на готовността на страните за договаряния към този момент е почнал.
" Това е доста обширна работа и се надявам да можем да я приключим за сред година и 14 месеца ", сподели той. " Целта в действителност е да се получи зелена светлина от всички държави-членки в средата на идната година ".
Сегашните проекти на Европейски Съюз оставят две страни от Западните Балкани, Косово и Босна и Херцеговина, без даже да има времеви график за договарянията за участие.
Хан сподели, че фрагментираната политическа конструкция на Босна и Херцеговина - резултат от американските спогодби от Дейтън, които сложиха завършек на войната там през 1995 година - ще би трябвало да се промени.
" Те живеят по по този начин наречената логичност на Дейтън. А това не е в сходство с логиката на Брюксел ", сподели той. Но Хан сподели, че страната е постигнала прочут прогрес, сформирайки комисия от представители от другите етнически групи, с цел да отговори на подробния въпросник на Европейски Съюз за нейната подготвеност за участие.
Една от най-големите бариери за Косово към участие в Европейски Съюз е това, че страната би трябвало да реши разногласията със Сърбия, от която разгласи самостоятелност през 2008 година Хан означи и това, че държавното управление на Косово разчита в огромна степен на митническите цени за доходи и това ще би трябвало да се промени, преди да се причисли към единния пазар на Европейски Съюз.
Той предложи планът за разширение на Европейски Съюз да включи задачите Западни Балкани като историческа задача.
" Всичко стартира през 1989 с повдигането на Желязната завеса ", сподели той. " Огромното разширение през 2004 година беше... първо огромно следствие. И бих споделил, че всичко това завършва едвам откакто шестте страни станат членки на Съюза. "
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР