ЕС изрази безпокойство по повод приетия в израелския Кнесет закон,

...
ЕС изрази безпокойство по повод приетия в израелския Кнесет закон,
Коментари Харесай

Светът настръхна срещу Израел

ЕС изрази безпокойствие във връзка признатия в израелския Кнесет закон, съгласно който единствено евреите имат правото на самоопределяне, като съобщи, че това ще усложни основаването на палестинска страна взаимно с Израел, съобщи Reuters.

След месеци на политически разногласия Израел одобри по-рано противоречивия закон за "националната страна ". Арабското малцинство в страната окачестви закона като расистки и непосредствен до апартейда.

"Ние сме обезпокоени, показваме това безпокойствие и ще продължим да работим с израелските управляващи в този подтекст ", сподели Мая Кочиянчич, представител на висшия представител на Европейски Съюз по външните връзки.

По думите й Европейски Съюз постоянно е заемал доста ясна позиция по отношение на решението за две страни в израелско-палестинския спор и по тази причина "всяка стъпка, която в допълнение би усложнила или осуетила това решение да стане реалност, би трябвало да бъде избягвана ". Законът предопределя, че "Израел е историческата татковина на евреите и те имат изключителното право за национално самоопределяне ", добави Кочиянчич.



Приетият закон на процедура лишава арабския език от статута му на втори формален език наедно с иврит и му отрежда "специален статут " и правото да продължи да бъде употребен в израелските институции. Израелските араби наброяват към 1,8 милиона, към 20 на 100 от 9-милионното население на страната.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР