ЕС изостава от графика, според който планираше да предостави на

...
ЕС изостава от графика, според който планираше да предостави на
Коментари Харесай

ЕС се проваля в доставката на 1 млн. боеприпаси за Украйна

Европейски Съюз изостава от графика, съгласно който планираше да даде на Украйна 1 млн. артилерийски снаряда до март 2024 година Това заяви организация Блумбърг, базирайки се на източници, осведомени със обстановката. По данни на организацията сега проектът е изпълнен единствено на 30 %. Това може да даде преимущество на съветските сили в снабдяването с муниции.


Според проекта, показан от Европейски Съюз в края на март 2023 година, държавите-членки на Съюза се ангажират да трансферират 1 млн. артилерийски муниции на Украйна през идващите 12 месеца. Предполага се, че част от доставките ще бъдат обезпечени посредством личните ресурси на държавите-членки на Европейски Съюз, а друга част - посредством взаимни покупки и увеличение на индустриалния потенциал.

Според източниците на Блумбърг обаче до момента проектът е изпълнен единствено на 30%, макар че към този момент е минала повече от половината от оповестеното време. Освен това организацията отбелязва, че поради подписаните досега контракти задачата на Европейски Съюз за доставки за Украйна може въобще да не бъде изпълнена. Някои държави-членки на Европейски Съюз са поискали от Европейската работа за външна активност да удължи периодите на съглашението.

По данни на Европейската комисия от февруари 2022 година насам Европейски Съюз е дал на Украйна помощ в размер на 90 милиарда $. Една трета от тази сума, или към 27 милиарда $, е военна помощ. Според ръководителя на Службата за външна политика на Европейски Съюз Жозеп Борел от началото на 2023 година Украйна е получила 300 000 снаряда диаметър 155 мм и 2600 ракети от европейски страни. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР