ЕС иска намаляване на нивото на емиите в съюза с

...
ЕС иска намаляване на нивото на емиите в съюза с
Коментари Харесай

ЕС одобри амбизиозни цели за емисиите: да спаднат с 40% до 2030 г.

ЕС желае понижаване на равнището на емиите в съюза с 40% по отношение на равнищата от 2005 година до 2030 година Законодателството включва подцели по браншове (автомобилен и вътрешен морски превоз, здания, селско стопанство, боклуци и дребни индустрии) и по страни. Националната цел за България се дефинира по отношение на Брутният вътрешен продукт и е 10%, за постигането и страната ще получи помощ от съюза
Европейският парламент и Съвета на Европейски Съюз реализираха единодушие за понижаване на равнището на емиите в съюза с 40% по отношение на равнищата от 2005 година до 2030. Споразумението включва подцели за шест съответни бранша, както и тергети за всяка страна. Става въпрос за браншовете, които не вземат участие в търговията с излъчвания, само че да директно свързани с нашето всекидневие, а точно - авто и вътрешен морски превоз, здания, селско стопанство, боклуци и дребни промишлености. Тези браншове генерират към 60% от излъчванията на парникови газове. Законодателството е част от и за реализиране на

Всяка страна членка би трябвало да извършва и национални цели за понижаване на излъчванията, които са закрепени на база на брутния вътрешен артикул на глава от популацията. Така по-богатите страни Дания, Финландия, Германия, Люксембург и Швеция би трябвало да създадат 50% съкращения, до момента в който за България задачата е 10%.

Страните с по-ниски приходи в Европейски Съюз ще получат и финансова поддръжка за осъществяване на заложените цели.
Реклама
" Радвам се, че успяхме да реализираме бързо съглашение, което разреши на Европейски Съюз да покаже на света, че съществено има намерение да понижи излъчванията в сходство с уговорките си по Парижкото съглашение за опазване на световната стопляне в границите на безвредни равнища. Наша отговорност е да запазим нашата планета за всички бъдещи генерации. ", разяснява чешкият министър на околната среда Мариан Юречка Новите упоритости по браншове Секторите превоз, селско стопанство, здания и ръководство на отпадъците генерират към 60% от общите излъчвания на Европейски Съюз, а предлагането на комисията е да бъдат понижени с 40% до 2030 година по отношение на равнището от 2005 година

на въглероден диоксид от превоза в Европейски Съюз. Идеята е схемата за търговия с излъчвания да за стартира да важи за всички полети с начална точка в Европейското икономическо пространство, в това число полети, които приключват отвън неговите рамки.

Освен това се планува последователното прекосяване към - Изискванията ще важат за кораби с брутен тонаж от повече от 5 000, които дават отговор за 90% от излъчванията във водния превоз. Законодателните оферти включват обгръщане и на водния превоз от схемата на Европейски Съюз за търговия с излъчвания.
Реклама
Европейският парламент към този момент одобри предложение от 2035 година новите коли и микробуси да са с нулеви излъчвания. Преди това - през 2030 година, излъчванията от коли би трябвало намалеят с 55%, а от микробусите - с 50%.

За да бъдат достигнати тези цели, всички нови коли, които се продават на пазара от 2035 г, ще би трябвало да бъдат с нулеви излъчвания на въглероден диоксид. Това условие няма да визира коли, които към този момент са в придвижване.

Преминаването към коли с нулеви излъчвания е обвързвано и с развиването на всеобхватна Европейският парламент желае до 2026 година на всеки 60 километра по главните пътища в Европейски Съюз да има най-малко по една станция за презареждане с електричество, а до 2028 година да има по една станция за зареждане с водород на всеки 100 километра. Ефектите за България Всяка страна в Европейски Съюз има тактика за понижаване на излъчванията, с цел да се подсигурява, че спадът става с непрекъснати темпове. Тя би трябвало да извършва и национални цели за понижаване на излъчванията, които са закрепени на база на брутния вътрешен артикул на глава от популацията. Страните с по-ниски приходи в Европейски Съюз ще получат поддръжка за осъществяване на заложените цели.

За България наложителното понижение на емисите от тези шест сектра до 2030 г е с 10%. Страната ни, както всички останали, би трябвало да извърши и общите цели на съюза за нулеви емсии до 2050 година, и да предприеме последвотателни стъпки за това посредством, които още не са публично подадени към Европейската комисия, както и посредством приемането на законодателството си, което също е до на никое място поради.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР