ЕС и Западните Балкани срещу БългарияЛидерите на ЕС не успяха

...
ЕС и Западните Балкани срещу БългарияЛидерите на ЕС не успяха
Коментари Харесай

България разгневи лидерите на Албания и Северна Македония

ЕС и Западните Балкани против България

Лидерите на Европейски Съюз не съумяха в четвъртък да преодолеят възражението на България против присъединението на Северна Македония към блока, което накара няколко водачи от Западните Балкани да се ядосват от това по какъв начин вследствие на това стремежите на целия район към Европейски Съюз са блокирани, написа "Политико ", представен от

"Ще бъда прям ", сподели разгневен министър председателят на Северна Македония Димитър Ковачевски, когато се обърна към кореспонденти след срещата. "Това, което се случва в този момент, е сериозен проблем и сериозен удар върху доверието в Европейския съюз. "

Имаше проблясъци на вяра, че срещата на върха на Западните Балкани и водачите на Европейски Съюз в четвъртък може да докара до компромис сред България, която блокира присъединението на Северна Македония към Европейски Съюз поради дългогодишния спор по отношение на историята и езика. Но в четвъртък сутринта бързо стана ясно, че сходни очаквания скоро ще бъдат разрушени.

След срещата, която предшества двудневната среща на върха на водачите на Европейски Съюз, албанският министър председател Еди Рама подлага на критика България и целия развой на разширение на Европейски Съюз.

"България е срам, само че не е просто България ", сподели той. "Причината е кривият дух на разширението - неговият изцяло килнат дух. България е нейният най-зашеметяващ израз. Духът на разширението мина от споделена визия за цяла общественост до похищение на обособени държави-членки ".

Рама беше изключително ядовит в изявленията си. Той се нахвърли, че България е направила Европейски Съюз "импотентен ". Той се базира на постоянно обречените на чистилището в "В очакване на Годо ".

Перспективите на Западните Балкани за Европейски Съюз още веднъж влязоха в светлината на прожекторите на фона на съветската война в Украйна, която накара Киев, както и околните Молдова и Грузия, да аплайват за участие в Европейски Съюз. В четвъртък водачите на Европейски Съюз ще посочат Украйна и Молдова като публични претенденти, като се движат с експедитивност, която затвърди какъв брой дълго други претенденти за участие в Европейски Съюз чакат в крилете си.

В Западните Балкани Северна Македония е претендент за участие в Европейски Съюз от 2005 година След това Сърбия го получи през 2012 година, а Албания се причисли към тях през 2014 година Играта на очакване накара водачите в района да роптаят.

"Моята страна Северна Македония и Република Албания, само че също и района, не можем да останем в тази обстановка, тъй като една страна просто не съумява да координира и да обезпечи отблокирането на европейския ни път ", сподели Ковачевски.

В последното изпитание да реализира прогрес в четвъртък, френското председателство на Европейски Съюз излезе предходната седмица с предложение за излизане от задънената улица.

Но проектът е неприемлив за Северна Македония, сподели Ковачевски, заклеймявайки го като "неприемлив ".

Срещата в четвъртък имаше доза безпорядък още преди да е почнала, като някои районни водачи заплашиха с протест поради дългогодишната спънка на България.

България също изпадна в несигурна политическа обстановка тъкмо преди срещата, като българският министър председател Кирил Петков загуби избор на съмнение. Докато влизаше в срещата на върха, Петков сподели, че ще остави отговорността на българския парламент да продължи процеса, като предстоят идни избори.

"Ще кажа, че дадох обещание на българския народ, че това решение би трябвало да бъде взето от българския парламент ", сподели Петков. "Само българският парламент е институцията с най-голямо посланичество. Винаги ще държа на думата си. "

"Очакваме напълно скоро полемика в Народното събрание ", добави той по-късно. "Забавянето няма да е дълго. "

Междувременно френският президент Еманюел Макрон сподели пред кореспонденти, че съглашението сред Скопие и София е "малко прекомерно скоро ".

Все отново други водачи на Европейски Съюз, в това число холандският министър председател Марк Рюте, упорстваха, че напредъкът може да бъде на хоризонта.

"Нищо в никакъв случай не е елементарно на Балканите, само че тук мисля, че може да видите 50, 60 % късмет за пробив идната седмица ", сподели Рюте.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР