ЕС и Обединеното кралство си отправиха взаимни обвинения, че не

ЕС и Обединеното кралство си отправиха взаимни обвинения, че не ...

Лондон и Брюксел с взаимни обвинения заради Брекзит.


ЕС и Обединеното кралство си отправиха взаимни обвинения, че не желаят нови преговори за Брекзит. Същевременно и от двете страни на Ламанша уверяват, че най-добре би било да бъде избегнат развод без споразумение на 31 октомври.


Две седмици откакто Борис Джонсън стана премиер и декларира, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз на 31 октомври "каквото ще да става", Лондон и Брюксел остават на противоположни позиции за постигнатото споразумение за Брекзит.

Напрежението днес нарасна заради цитирано от в. "Гардиън" изказване на дипломати в Брюксел, според които Джонсън всъщност цели хаотичен Брекзит, защото дори не предлага алтернатива на отхвърляния от него предпазен механизъм срещу нова граница с Ирландия.

Официално Еврокомисията допуска промяна само в съдържанието на политическата декларация към споразумението за Брекзит, но не и в самото споразумение.
Анника Брайдхард, говорителка на ЕК: Оставаме на разположение през следващите седмици, ако Обединеното кралство пожелае да водим преговори и изясни позицията си.
Правителството в Лондон обаче настоява за преговори по същество.
Майкъл Гоув, министър за подготовка за Брекзит: Старото споразумение беше отхвърлено от парламента три пъти. Затова трябва нов подход. Ние оставаме в готовност за преговори, но Евросъюзът трябва да осъзнае, че напускаме на 31 октомври - с или без сделка.
Ирландският премиер Лио Варадкар предупреди в Белфаст, че Брекзит няма просто да отмине като есенна буря. Защото ако е без споразумение, преговорите за границата и за всичко останало ще трябва да започнат отначало.
Брюксел: Няма основание за предоговаряне на споразумението за БрекзитБрюксел: Няма основание за предоговаряне на споразумението за Брекзит
Няма основание за предоговаряне на споразумението за Брекзит - това заявиха представители на Брюксел в отговор на Лондон, който продължава да иска про...

Източник: bnt.bg