ЕС и Германия са постигнали споразумение след спорове относно планираното

...
ЕС и Германия са постигнали споразумение след спорове относно планираното
Коментари Харесай

ЕС и Германия постигнаха споразумение по плана за изкопаеми горива

ЕС и Германия са постигнали съглашение след разногласия по отношение на плануваното до 2035 година последователно прекъсване на продажбата на коли, употребяващи изкопаеми горива, за битка с изменението на климата, съобщи Агенция Франс Прес.

Важната договорка за възбрана на продажбата на нови коли с изкопаеми горива от 2035 година е от основно значение за амбициозния проект на блока да се трансформира в " климатично неутрална " стопанска система до 2050 година с нулеви чисти излъчвания на парникови газове.

Но с невиждан ход по-рано този месец водещият производител на коли Германия блокира съглашението в последния миг, откакто то към този момент беше утвърдено в границите на обичайния законодателен развой на Европейски Съюз.

Берлин изиска от Брюксел да даде гаранции, че законът ще разреши продажбата на нови коли с мотори с вътрешно горене, работещи със синтетични горива - акцентът в оповестения в събота пробив.

" Намерихме съглашение с Германия за бъдещото потребление на синтетични горива в колите ", съобщи в Туитър еврокомисарят по околната среда Франс Тимерманс.

" Сега ще работим за допустимо най-бързото приемане на регламента по отношение на стандартите за CO2 за коли. "

Германският министър на превоза Фолкер Висинг съобщи, че колите с мотори с вътрешно горене могат да продължат да бъдат регистрирани и след 2035 година, в случай че употребяват единствено горива, които са неутрални във връзка с излъчванията си на CO2.

Продължилите седмици договаряния сред Европейската комисия и Германия за излизане от задънената улица бяха съсредоточени върху желанието на Берлин за по-силен ангажимент във връзка с синтетичните горива от показания в първичния текст.

Синтетичните горива, за които Германия искаше изключение, към момента са в развой на създаване и се създават благодарение на нисковъглеродна електрическа енергия. Технологията не е потвърдена, само че немските производители се надяват, че тя ще докара до по-широко потребление на моторите с вътрешно горене.

Неправителствени организации, работещи в региона на околната среда, оспорват смисъла на синтетичните горива за прехода на автомобилния бранш към чисти енергийни източници, като настояват, че те са прекомерно скъпи, замърсяващи и енергоемки.

Някои специалисти от сектора показаха подозрение дали колите, задвижвани със синтетични горива, могат да се конкурират на пазара с електрическите коли, които се чака да поевтинеят с течение на времето.

Шефът на Audi Маркус Дюсман съобщи пред " Шпигел ", че синтетичните горива " няма да играят значима роля в средносрочното бъдеще на леките коли ", даже и да се окажат потребни в прехода към зелена стопанска система.

Някои наблюдаващи видяха вътрешнополитически сметки зад първичния ход на Германия да блокира договорката, която раздразни някои от сътрудниците на Берлин в Европейски Съюз.

Социалдемократите на немския канцлер Олаф Шолц образуваха съдружно държавно управление със Зелените и демократичната партия ФДП, която инициира този ход.

ФДП, която загуби пет следващи районни избори, изпитва усложнения в националните изследвания и се надяваше да получи поддръжката на гласоподаватели, враждебно настроени към възбраната на моторите с вътрешно горене.

Шолц работи, с цел да резервира единството на обединението, като се причисли към позицията на ФДП против Зелените.

Към Германия се причислиха и други огромни производители на коли - Италия, Полша и Унгария, които се включиха в дребен алианс против възбраната на моторите с вътрешно горене.

Европейски Съюз има за цел да понижи до нула излъчванията на CO2 от новите транспортни средства, като плануваният проект за моторите с вътрешно горене на процедура постанова електрическите автомобили от средата на идващото десетилетие.

Индустрията очакваше новите правила на Европейски Съюз, като през последните години всеобщо влага в електрически транспортни средства. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР