ЕС е произвел предсрочно обещаните 1 милион снаряда за Украйна,

...
ЕС е произвел предсрочно обещаните 1 милион снаряда за Украйна,
Коментари Харесай

ЕС произвел предсрочно 1 млн. снаряда за Украйна

ЕС е създал предварително обещаните 1 милион снаряда за Украйна, разгласи през днешния ден еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Той приказва пред публицисти по време на неофициалния Съвет „ Отбрана “ в Брюксел. Бретон е считан за индивида, който е на процедура комисар по защитата на Европейски Съюз, въпреки подобен пост публично да не съществува.

„ Стигнахме това равнище в този момент, с други думи, сме два месеца напред преди периода в способността ни да произведем повече муниции за Европа – несъмнено, за Украйна, само че и за нашщата лична сигурност “, сподели той.

През 2023 година Бретон персонално разгласи, че Европейски Съюз има желание да създаде 1 милион снаряда до края март т.г.

Той добави, че за тази година броят на снарядите би трябвало да доближи 1,4 милиона, а следващата година – 2 милиона.

На въпроса какъв брой снаряда пътуват към Украйна Бретон отговори, че това зависи от страните членки на Европейски Съюз. Самият той акцентира, че приказва единствено за индустриалната база.

Одобреният от страните (Съвета) на Европейски Съюз Законодателен акт в поддръжка на производството на муниции, прочут като ASAP, планува 500 милиона евро за страните, искащи да изградят индустриален потенциал. Тиери Бретон посочи, че ще бъдат прегледани 82 плана, като през идващите седмици сред 20 и 30 от тях ще бъдат определени за финансиране.

Новината идва в навечерието на специфичния Европейски съвет. Главната негова тематика ще бъде даването на военна помощ за Украйна в размер на 50 миларда евро. Тя е част от спомагателния пакет от 64,6 милиарда евро към подлежащата на преразглеждане Многогодишна финансова рамка.

Срещата на върха на Европейски Съюз бе свикана изключително, откакто през декември 2023 година Унгария блокира помощта за Украйна.

Утре държавните и хравителствените ръководители ще предложат провеждането на годишно разискване на даването на тази помощ в опит да преодолеят съпротивата на държавното управление на Виктор Орбан, съобщи Българска телеграфна агенция, като цитира Ройтерс. Британската организация се базира на плана на заключенията от Европейския съвет, до който нейни кореспонденти са имали достъп.

Помощта би трябвало да помогне за покриване потребностите на Украйна за интервала 2024-2027 година От нея 33 милиарда евро ще бъдат отпуснати като нисколихвени заеми, а 17 милиарда евро като безплатни средства от бюджета на Европейски Съюз, с цел да се обезпечи на Киев устойчиво финансиране, до момента в който води сражения против съветската инвазия.

Будапеща упорства за годишно разискване, което би ѝ дало право на несъгласие върху отпусканите средства всяка година.

В последния вид на плана на заключенията, представен от Ройтерс, европейските водачи декларират, че биха могли да водят годишни диспути за това по какъв начин Украйна изразходва средствата на Европейски Съюз въз основа на отчетите на Европейската комисия. Това не би дало право на Унгария да наложи несъгласие върху средствата, само че тя би могла да изрази опасения за тях. Не е ясно обаче дали Будапеща ще се съгласи с това предложение.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР