ЕС е постигнал ново споразумение по предложените ограничения и промени

...
ЕС е постигнал ново споразумение по предложените ограничения и промени
Коментари Харесай

Нови правила очакват тежкотоварните автомобили и автобуси

Европейски Съюз е постигнал ново съглашение по препоръчаните ограничавания и промени в регулациите във връзка с CO2 излъчванията при тежкотоварните камиони и рейсове, които имат за цел поетапното понижаване на нездравословните излъчвания и прекосяването към напълно електрическо задвижване в бранша.

В новите ограничавания влизат съвсем всички типове камиони, градски и извънградски рейсове, като единствените изключения се отнасят за производителите с малко произвеждане, както и за профилираната техника за минна активност, горско и селско стопанство, военни и медицински машини, камиони за отпадък и различен тип профилирана техника.

Освен намаляването на CO2 излъчванията с 15% до 2025 година, новите цели, които слагат от Европейски Съюз са:
45% понижение на излъчванията от 2030 година (увеличение от 30%)
65% понижение на излъчванията от 2035
90% понижение на излъчванията от 2040


Друг значим миг в новото развиване е предлагането за 100% градски рейсове с нулеви излъчвания от 2035 година, с междинна цел от 85% в категорията до 2030 година.

" Изключително амбициозните цели за CO2 за производителите на камиони и рейсове не могат да бъдат реализирани сами от производителите ", разяснява новото развиване Сигрид де Врис, общоприет шеф на Асоциацията на амтомобилните производители в Европа (ACEA). " Законодателите би трябвало да създадат повече, с цел да съгласуват тясно амбициозните равнища, избрани за автомобилните производители, с тези на другите заинтригувани страни, от доставчици/оператори на инфраструктура до оператори на авто превоз, превозвачи и спедитори, както и оператори на публичен превоз ".

" Ако частната и публичната инфраструктура за зареждане (*електромобили) и презареждане (*водород) липсва и транспортните оператори не могат да употребяват транспортните средства толкоз гъвкаво, колкото общоприетите модели, по какъв начин клиентите би трябвало да бъдат уверени да преминат към транспортни средства с нулеви излъчвания? ", споделя още Сигрид де Врис.

Новото предложение идва броени дни откакто от Европейски Съюз Евро 6 да продължи да бъде главен емисионен стандарт при леките и лекотоварните коли до 1 юли 2030 година и до 1 юли 2031 година за рейсовете и камионите (предишно предложение за надлежно 2025 и 2027 година).
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР