ЕС е инфектиран от популистка проказа; съдбата му е на

...
ЕС е инфектиран от популистка проказа; съдбата му е на
Коментари Харесай

Доналд Тръмп прави услуга на Европа

Европейски Съюз е възпален от " популистка проказа " ; ориста му е на кантар; пукнатините в организацията се уголемяват. Това не са брътвежите на обезумял последовател на Брекзит. Тъкмо противоположното, това са мненията на президента на Франция, канцлера на Германия и ръководителя на Европейската комисия.

Еманюел Макрон, Ангела Меркел и Жан-Клод Юнкер приказваха преди срещата на Европейски Съюз предходната седмица. Постигнатото съглашение за миграцията разреши на тримата водачи да претендират за непретенциозен прогрес. Но няма подозрение, че вътрешното напрежение в Европейски Съюз нараства. С популистки и националистически политици на власт в Италия, Полша, Унгария, Австрия и Словения, образуването на консенсус в Европейски Съюз става все по-трудно. По-нататъшни стълкновения по въпросите за миграцията, промяната на еврозоната и бюджета на Европейски Съюз са обезпечени.

Външният напън също се усилва. Враждебността на Доналд Тръмп към блока става все по-ясна всеки изминат ден. Миналата седмица американският президент написа в Туитър, че Европейски Съюз е бил " основан, с цел да се възползва от Съединени американски щати " – мнение, което трагично се отклонява от обичайно подкрепящото отношение на Америка. След две седмици Тръмп ще организира първата си среща на върха с различен мощно неприятелски към Европейски Съюз водач - съветският президент Владимир Путин.

Политическите водачи на Европейски Съюз имат учредения да следят тази среща с действителни опасения.

Ако Тръмп извърши опасността си да наложи големи мита на европейските коли, натискът върху европейските водачи единствено ще се усили. Колкото и да е необичайно обаче, администрацията на Тръмп може би прави услуга на блока. Тъкмо в миг, когато вътрешното напрежение измежду 28-те страни членки се ускорява, Съединени американски щати им припомнят какъв брой е значима груповата отбрана на европейските ползи.

Европейските водачи са изцяло наясно, че тактиката на Съединени американски щати по отношение на Европейски Съюз (както и тактиките на Китай и Русия) най-вероятно е " разделяй и владей ". Със своите 28 държавни управления (скоро ще останат 27) и тромава управническа конструкция, Европейски Съюз е съблазнителна цел за сходни тактики. Но макар всички разлики посред им, водачите на Европейски Съюз схващат стратегическата значимост на тяхното единение във връзка с търговията, изключително в случай че вероятността в действителност е световна комерсиална война.

Малките страни зависят от благоволението на американския напън за търговията. Но стопанската система на целия Европейски Съюз е по-голяма от тази на Съединени американски щати. Размерът на вътрешния европейски пазар предлага на страните членки някаква форма на отбрана против издевателството на Вашингтон, както и опцията за пълноценни ответни ограничения. Всъщност Брюксел към този момент приготвя ответни ограничения, при положение, че Съединени американски щати осъществят опасността си против европейската автомобилна промишленост.

Съзнанието на Европейски Съюз за стратегическата и икономическата полезност на вътрешния му пазар се отразява на мощната и единна позиция, прилагана в договарянията за Брекзит. Опитите на Англия да си остави единствено някои от изгодите на вътрешния пазар, които я облагодетелстват, бяха твърдо отхвърлени. Във време на разделяне по толкоз доста други тематики, 27-те от Европейски Съюз наподобява се любуват на своето единение и мощ в договарянията за Брекзит.

Европейски Съюз се нуждае неимоверно от доказателства за мощ, защото пукнатините, които бяха замазани на срещата на върха в Брюксел предходната седмица, скоро още веднъж ще се отворят. Планът за основаване на т.нар дебаркационни центрове за мигранти вътре и отвън Европейски Съюз е посипан с огромни на практика, политически и правни трудности, които би трябвало да бъдат преодолени. Планът не съумя да отговори на въпроса кой ще одобри центровете и къде ще бъдат преселвани мигрантите (успешните и неуспешните). Пакетът от промени за еврозоната също наподобява на косъм. А с идното разискване на идващия бюджет на Европейски Съюз се задава още по-голяма борба.

Популистката вълна би могла да се разрасне още повече, като се има поради, че националистки партии като Шведски демократи и Алтернатива за Германия бележат растеж в социологическите изследвания. Изборите за Европейски парламент през 2019 година - идеална територия за протестен избор - могат трагично да трансформират тона в Брюксел. От тази позиция, обичайна федералистка тактика за по-голяма власт на Народното събрание, може да даде зрелищен противоположен резултат. Варварите ще са вътре зад портите.

Както намекнаха и Меркел, и Макрон, изцяло е допустимо този възходящ напън – вътрешен и външен – да провокира дезинтеграцията на Европейски Съюз. Ако Европейски Съюз не може да реализира работеща договорка за мигрантите, тогава страните от ден на ден ще прибягват до едностранни дейности като възобновяване на граничния надзор, с цел да се стопират вътрешните магрантски потоци. Неуспехът да се договорят дълбоки промени в еврозоната също слага опасността за нейния разпад.

Но рисковете, произлизащи от разпад на единната валута евентуално ще останат мощно ограничаване против радикализма на популистите.

Европейски Съюз е съхранил забележителната си дарба да трансформира новобранци в членове на клуба. Вижте трансформацията на гръцкия министър председател Алексис Ципрас, който за три години се промени от войнстващ социалист до учтив европейски федералист.

Съвсем допустимо е актуалното потомство популисти да мине през сходни трансформации, осъзнавайки полезността на участието в Европейски Съюз и рисковете от разпад на клуба. Ако е по този начин, Европейски Съюз към момента може да се избави от своя обезпокоителен припадък на проказа и още един път да слиса критиците си.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР