ЕС да задава стандартите в изкуствения интелект, вместо САЩ и

...
ЕС да задава стандартите в изкуствения интелект, вместо САЩ и
Коментари Харесай

ПЕС: Изправени сме пред исторически избор – ЕС да поеме ролята на глобален лидер, иначе демокрацията е в опасност

ЕС да задава стандартите в изкуствения разсъдък, вместо Съединени американски щати и Китай
„ Мултилатерализмът и зачитането на интернационалното право, за укрепването на демокрациите по света и построяването на мир, са в основата на външната политика на Европейски Съюз.

Но през днешния ден живеем във времена на огромна смяна. Дори преди пандемията, светът беше изправен пред световни провокации, изискващи световен отговор – посредством разговор и съдействие. Сред тях са климатичните промени, тъй като чистите въздух и вода имат тъкмо толкоз огромно значение в Пекин, колкото и в Париж. Вследствие на войни, беднотия и неустойчивост милиони бяха принудени да потърсят протекция. Бежанци и мигранти потърсиха по-добър живот. Не можем да се оправим със всички тези провокации, в случай че всяка обособена страна в Европейски Съюз се затвори и издигне стени, тъй като това не е нито стабилно, нито заслужено решение.”

Така президентът на ПЕС Сергей Станишев откри като хазаин онлайн конференцията „ Прогресивните отговори на световни предизвикателства”, проведена от лявото политическо семейство. В събитието участваха Жозеп Борел – висш представител на Европейски Съюз по външна политика, Хелена Дали – еврокомисар с портфолио равнопоставеност, Ан Линде – министър на външните работи на Швеция, Марина Серени – завестник-министър на външните работи на Италия, Ираче Гарсия – ръководител на групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал, както и евродепутатите Кати Пири и Евин Инчир. С забавен разбор на международните процеси се включи и Ян Елиасон, ръководител на Института за проучвания на интернационалния мир в Стокхолм, някогашен зам. генерален-секретар на Организация на обединените нации и някогашен външен министър на Швеция.

Станишев разяснява, че днешните провокации основават и доста благоприятни условия за по-социални политики. „ Пандемията още един път образно сподели по доста мъчителен метод, че всички сме свързани. Не можем да се преборим с тази рецесия, както и с доста други, в случай че не действаме дружно като световна общественост. Лидерството на Европейски Съюз е основно.

Многостранната международна система се изправя пред най-тежката си рецесия. Международният ред се намира под голям напън. Съединени американски щати под управлението на Тръмп възприеха доктрината „ Америка преди всичко “. Свидетели сме на съперничеството сред Съединени американски щати и Китай, на мултиполярен свят. Той се развива не въз основата на съдействие и уравновесени решения, а въз основата на съперничества и геостратегическа конкуренция.”

„ Наблюдаваме напредък на популизма, протекционизма и национализма. Дори и вътре в Европейски Съюз. Често виждаме слагането под въпрос на човешки права и демократичните полезности от държавни управления, някои от които демократично определени. Това са съществени закани за всички нас.”, продължи водачът на социалистите и уточни, че под управлението на Жозеп Борел външната политика на Европейски Съюз е в сигурни ръце. „ Но би трябвало да му помогнем, тъй като постоянно решенията се вземат прекомерно постепенно, а в някои случаи не виждаме даже обща позиция на Европейски Съюз, поради другите гледни точки на държавите-членки в Съвета. Европейски Съюз би трябвало да бъде интернационален водач – нямаме време да чакаме нашите съдружници да се вразумят и да изиграят историческата си роля. Трябва да действаме в този момент, дружно, като Съюз.”, предизвести Станишев.

Европейски Съюз би трябвало да задава стандарти, за жалост Съединени американски щати и Китай му лишиха тази роля в цифровата гражданска война.

Върховният представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел уточни, че макар растящия брой на световните провокации, архитектурата на многостранна дипломация и съдействие е в рецесия. Той изрази страдание, че Съединени американски щати, които в последните десетилетия са били главен мотор на това съдействие, в този момент се отдръпват от редица многостранни формати, и даде за образец Иранската нуклеарна договорка, Парижкото съглашение за климата, споразуменията за нуклеарно разоръжаване, световната конференция за финансиране на създаването на нови ваксини, присъединяване на Съединени американски щати в Световната здравна организация. Той предизвести, че в случай че президентът Доналд Тръмп бъде избран отново за втори мандат, Съединени американски щати могат да премислят даже присъединяване си в Световната комерсиална организация и НАТО. Тревога за Европейски Съюз буди и държанието на Китай, които на думи поддържат многостранната дипломация, само че на процедура преследват лични цели. Борел уточни и все по-честото налагане на несъгласие в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации като образец за блокиране на работата на многостранните формати.

Върховният представител на Европейски Съюз обаче е уверен, че Европейски Съюз по своята същина е артикул на мултилатерализма, най-хубавият образец в историята за реализиране на мир посредством многостранно съдействие, и за нас то няма опция.

„ Европейски Съюз е в положение да запълни празнините. Трябва да продължим да поддържаме Организация на обединените нации, финансово и политически, като главен фактор за мира по света, и да търсим сходномислещи сътрудници. Трябва да въведем мултилатерализъм по нови тематики, където той до момента не е съществувал, като изкуствения разсъдък, да вземем за пример, с цел да можем да задаваме стандартите в развиването на тези сфери. Днес задаването на стандарти е източник на мощ, само че за жалост в последните години, да вземем за пример в цифровите технологии най-големите играчи не са европейски, а американски и китайски. В тази сфера Европейски Съюз изостана и няма смисъл да се състезаваме, с цел да преоткрием топлата вода. Но идват други талази на софтуерни революции, като изкуствения разсъдък, и точно там Европейски Съюз би трябвало да насочи напъните си, да влага повече в проучвания и нововъведения, в случай че желае да задава стандартите. За тази цел обаче би трябвало да преосмислим политиката на защита на конкуренцията в Европейски Съюз,

която до момента защитаваше потребителите, само че не ни разреши да създадем колоси по мащаб и финанси, които да бъдат конкурентноспособни на световната сцена. Трябва да се защитим от световната конкуренция на огромните играчи, без обаче да ставаме протекционисти, а това е внимателен баланс. “

„ Трябва да признаем, че мултилатерализмът е в рецесия – в никакъв случай през живота си не съм очаквал да се надигнем пред сходен проблем. След кошмара на Втората международна война, създадохме свят, който трябваше да бъде издигнат от мощни интернационалните институции. Беше основана Организация на обединените нации, беше основан Европейският съюз. Дори в последните години имахме редица позитивни начинания – Целите за стабилно развиване на Организация на обединените нации, Парижкото съглашение за климатичните промени, Ядрената договорка с Иран. Имаше вяра, че светът ще продължи по този път – стабилизиране на мира, подсилване на икономическото развиване, човешките права и върховенството на закона.”, разяснява в разбора си Ян Елиасон.

„ Всичко се промени с идването на новата администрация във Вашингтон. Съединени американски щати се отдръпна от Парижкото съглашение, Пакта за миграция, Съвета за правата на индивида на Организация на обединените нации. Сега по всичко проличава, че пандемията ще ускори наклонността на взор, вторачен в себе си, вместо към останалия свят. Изправени сме пред исторически избор – или да погледнем в себе си, към нашите лични ползи, или да защитим интернационалната взаимност. Не единствено тъй като е вярно, само че тъй като е в полза на всички. Ако не тръгнем по този път ни чака голям проблем и рецесия за демокрацията по света.

Организация на обединените нации би трябвало да упорства за интернационалните дейности – единствено те могат да сработят. Никой не може да се оправи самичък с проблеми от интернационален мащаб. Европейски Съюз би трябвало схване ролята на световен водач. Съединени американски щати загуби огромна част от репутацията си в интернационален мащаб в последните години и това е огромна опция, само че и отговорност за Европа да отбрани полезностите, за които постоянно сме се борили.”, очерта вероятностите Елиасон.

„ Важно е да поддържаме избрани институции, които създадохме след Втората международна война, само че също по този начин е значимо и да ги реформираме. На последващо място е взаимоотношението – в случай че не със старите сътрудници, то да потърсим нови.”, съобщи Кати Пири, вицепрезидент на групата на социалистите и демократите по интернационалната политика. Тя уточни, че социалдемократическото семейство би трябвало да продължи да има водеща роля в връзките на Европейски Съюз с Африка, със прилежащите ни страни, и най-много в привличането на световни сътрудници.

„ Много е значимо за Европейски Съюз да дава добър образец, тъй като ще сме безапелационни на открито, единствено когато действаме уверено вътре в европейската общественост. Каква позиция заемаме във връзка с човешките права и върховенството на закона? Европейски Съюз не може да бъде ефикасен в интернационален проект, в случай че си затваря очите за тези проблеми в някои от страните-членки.”, безапелационна бе Пири.

70% от борещите се на първа линия с ковид са дами

Лидерът на Групата на социалистите и демократите в Екологичен потенциал Ираче Гарсия обърна внимание на отстояването на човешките права и изключително правата на дамите във външната политика на Европейски Съюз. „ 70% от всички, които бяха на първа линия против ковид, са дами. В сериозни браншове като опазване на здравето и обществени грижи работят най-вече дами и те се оказаха изложени на по-висок риск от заразяване, само че трябваше да продължат. От друга страна, ограничението на напредването и прекъсването на работа доведоха до голям растеж на домашното принуждение в целия свят, в това число в Европа. Жените би трябвало да бъдат предпочитана група при създаването на политиките за възобновяване от рецесията.”

Критерий в разходването на средствата за възобновяване и на бюджета на Европейски Съюз ще е оправянето с домашното принуждение и отбраната на правата на дамите

„ Кризата с COVID-19 ускори съществуващите неравенства сред половете. Нека използваме тази рецесия като опция за справяне с казуса и да се уверим, че възстановителните проекти в целия свят са съобразени с това. Това е и задачата на Европейската комисия посредством Стратегията за тъждество сред половете – да подсигурява сходство сред вътрешни и външни политики за тъждество сред половете.”

„ Пандемията сподели, че повече от всеки път се нуждаем от съответни и целенасочени дейности. Равнопоставеността, политиките за справяне с домашното принуждение и отбраната на правата на дамите са хоризонтални и ще бъдат главен аршин при разходването на парите за възобновяване, както и на бюджета на Европейски Съюз за идващите седем години.”, разгласи еврокомисар Дали.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР