Ерьо. Има такъв остров. В Южна Дания. И да, сигурно

...
Ерьо. Има такъв остров. В Южна Дания. И да, сигурно
Коментари Харесай

Зелена светлина: Енергийна независимост на остров Ерьо

Ерьо. Има подобен остров. В Южна Дания. И да, несъмнено мнозина към този момент са се досетили. Тук локалните хора са запретнали ръкави и от години работят за своята енергийна самостоятелност. Постигането й в цялостен размер е заложено за 2025 година. А всичко почнало преди много време.

Рюне Шмид, енерггиен консултант: Започнахме първия план през 1985-та година с 11 вятърни турбини. Тогава това беше първия вятърен парк в Дания. Постепенно увеличихме турбините до 20, като дребните бяха сменени с шест огромни.
На острова има 3 енергийни централи, които работят единствено с въозобновяеми източници на сила.

Инга Томас, зам. - кмет на Ерьо: Шестте вятърни турбини създават толкоз доста сила, че енергийните потребности на острова са задоволени, доста преди поставения период - 2025-та година.
Освен вятърна, на Ерьо употребяват и сила от слънцето и от биомаса....

Ласе Ларсен, шеф на структурата за отопление: Соларният ни парк е с повърхност 33,000 m2 и той обезпечава 50 % от отоплението на острова.
Е, слънцето в Дания не е като гръцкото, само че пък на острова са намерили решение по какъв начин да съхраняват слънчевата топлота. Повече от ясно е, че панелите не са спънка за развиването на стабилно земеделие и развъждането на животни.

Ласе Ларсен, шеф на структурата за отопление: Колекторът за вода е с потенциал от 75 хиляди кубични метра. Средната температура на водата там е към 65 градуса по Целзий. В края на лятото тя доближава до 85 - 90 градуса. До края на ноември ние използваме тази вода за отопление като водата, която подаваме на потребителите е с температура към 72 градуса. Топлината в колектора се съхранява до януари или февруари. Но това към този момент зависи от метеорологичните условия.
На Ерьо апелите за енергийна самостоятелност не са празни лозунги. Използването на възобновими източници от дълго време е навлязло в всекидневието на хората. Местните поданици членуват в енергийни кооперативи. Така че потребителите на сила са и съсобственици на вятърни турбини с обезпечени месечни облаги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР