ЕРМ Запад ще направи близо 2500 електрически стълба по-безопасни за

...
ЕРМ Запад ще направи близо 2500 електрически стълба по-безопасни за
Коментари Харесай

ЕРМ - Запад обезопасява за птиците близо 2500 стълба в областите Плевен и Ловеч

ЕРМ Запад ще направи близо 2500 електрически стълба по-безопасни за птиците в областите Плевен и Ловеч, в допълнение ще инсталира 130 платформи за щъркелови гнезда и ще сложи към 1100 маркиращи устройства на въздушните електропроводи в двете области, с цел да сведе до най-малко ударите на птиците в тях. Плановете бяха обявени на събитие в Луковит, на което ЕРМ Запад показа напредъка по двата плана по стратегия LIFE взаимно със своя сътрудник - Българско сдружение за отбрана на птиците (БДЗП).



В хода на плановете са осъществени теренни изследвания и са локализирани най-рисковите за птиците места по мрежата.

Една от основните цели на плановете е създаването на стандарт и след това на първообраз на специфична подпора, която да направи стълбовете безвредни за птиците. Монтажът на прототипните конзоли стартира от особено предпазена зона Обнова в община Левски. Там ще бъдат инсталирани 16 конзоли, които да се тестват пилотно. Следващата стъпка е специалистите от Българско дружество за защита на птиците да следят резултата от обезопасяването и новата структура, с цел да дефинират дали задачите са реализирани – сведена до най-малко смъртност на птиците.

До момента по плановете „ Живот за птиците “ (LIFE16 NAT/BG/000612) и „ Безопасен полет за птиците на Дунав “ (LIFE19 NAT/SK/001023) са обезопасени общо 3680 стълба, са сложени са 1200 дивертора и са инсталирани близо 940 щъркелови платформи.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР