Ерик Мезе от Норвегия, Ясминка Джумхур от Босна и Херцеговина

...
Ерик Мезе от Норвегия, Ясминка Джумхур от Босна и Херцеговина
Коментари Харесай

ООН създаде комисия за разследване на военни престъпления в Украйна

Ерик Мезе от Норвегия, Ясминка Джумхур от Босна и Херцеговина (омбудсман за правата на човека) и Пабло де Грейфа от Колумбия (докладчик по покровителство за истина, правдивост, репарации и гаранции за неповторимост) са избрани за самостоятелни членове на комисията.

Мезе е определен за ръководител. Той е някогашен арбитър от Европейския съд по правата на индивида, някогашен президент на Международния углавен арбитражен съд за Руанда и някогашен арбитър от Върховния съд на Норвегия.

Комисията, с мандат от една година, има за задача да „ откри обстоятелствата, събитията и първопричините за всевъзможни сходни нарушавания и злоупотреби “ и да добави, консолидира и разшири работата на задачата за наблюдаване на правата на индивида в Украйна.

Разследващият орган би трябвало също да разпознава лица и организации, виновни за нарушаванията на правата на индивида и обвързваните с тях закононарушения, осъществени в Украйна, с цел да бъдат изправени пред съда.

Комисарите са поканени да показват на Съвета по правата на индивида изводите от своята работа на 51-ата сесия през септември 2022 година и обстоен писмен отчет на 52-ата сесия през март 2023 година Те също ще рапортуват на Общото заседание на Организация на обединените нации на неговата 77-та сесия.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР