Ерг Чеби е една от двете марокански пустини и представлява

...
Ерг Чеби е една от двете марокански пустини и представлява
Коментари Харесай

Един ден в пустинята Ерг Чеби в Мароко

Ерг Чеби е една от двете марокански пустини и съставлява море от дюни, формирано от песъчлив вятър. Технически Ерг Чеби се намира в региона на полусухите предсахарски степи, само че не е част от пустинята Сахара. Местните от най-близкото село Мерзуга споделят, че името от арабски се превежда като пясъци с цвят на злато и портокал.

 Снимка 380107

Дюните на Ерг Чеби безусловно ни придвижват като че ли на друга планета. Достигат височина до 150 метра тук-там и се простират на повърхност от 28 километра от север на юг и на пет-седем километра от изток на запад, стигащи до алжирската граница.

 Снимка 380104

Пустинята Ерг Чеби може би е скромна спрямо огромните пясъчни морета на Алжир, Либия и Намибия, само че е извънредно картинно място, най-много поради цвета на пясъка. Оранжево златистите дюни се издигат трагично и блестят с впечатляващите нюанси на портокал, розово и лилаво, когато слънцето ги нагрее.

 Снимка 380105

Местните имат вяра, че горещите пясъци лекуват болки в тялото, като ревматизъм да вземем за пример, по тази причина доста мароканци ги посещават всяка година и се заравят безусловно до врата за няколко минути.

 Снимка 380099

Според мароканска легенда, пясъчните дюни Ерг Чеби били изпратени от Бога като наказване на локалните, които отпратили изтощен странник. Мароканците имат вяра, че дюните се натрупват отвън селото Мерзуга, с цел да ги научат на урок, тъй че в никакъв случай да не отхвърлят да оказват помощ на пасажери в неволя.

 Снимка 380100

Дюните Ерг Чеби в Мерзуга са несъмнено една от най-големите забележителности на Мароко. Пътуването през тях е сюрреалистично и мистично прекарване, което ни кара да се усещаме по този начин, като че ли сме част на кино лентата " Междузвездни войни " и се намираме на планетата Татуин.

 Снимка 380098

Всичко, което виждаме да ни заобикаля, е пясъчно море, предлагащо едно от най-автентичните прекарвания в пустинята.

 Снимка 380101

Имаме опция освен да се разходим из Ерг Чеби, а и да останем да нощуваме в добре оборудваните от локалните лагери, които оферират комфортни палатки с кревати, подреден хигиеничен възел, страхотни места за отдих, вкусна вечеря и африканска музикална вечер под звездите.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР