Ереван. Армения внесе жалба в Европейския съд по правата на

...
Ереван. Армения внесе жалба в Европейския съд по правата на
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в руския печат

Ереван. Армения внесе тъжба в Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) против Турция, обвинявайки я във рекрутиране и изпращане на сирийски наемници в Азербайджан за присъединяване в бойните дейности в зоната на спора в Нагорни Карабах предходната есен, оповестява съветският вестник „ Ведомости “ .

„ Армения подаде тъжба до Европейски съд по правата на човека против Турция за нарушавания на редица конвенции посредством рекрутиране на сирийски наемници по време на 44-дневната война, за тяхното изпращане в Азербайджан и за даване на военна помощ на Азербайджан “, обявиха от пресслужбата на Европейски съд по правата на човека.

По-специално в жалбата арменското държавно управление твърди, че Турция е нарушила правото на жителите на Армения и Нагорни Карабах на независимост, цялост, благосъстоятелност, персонален и фамилен живот. Освен това държавното управление даде обширни доказателства, че Турция е вербувала и разполагала сирийски наемници в Азербайджан, снабдявала ги е с военно съоръжение, оръжия и муниции, а също по този начин е взела участие в спора по други способи, означават още от пресслужбата.

Ситуацията в зоната на спора в Нагорни Карабах ескалира на 27 септември 2020 година На 9 ноември беше подписано съглашение сред Азербайджан и Армения посредством посредничеството на Русия, което даде опция да се реализира цялостно преустановяване на военните дейности. От ноември 2020 година в региона са ситуирани съветски миротворци, с цел да подсигуряват спазването на постигнатите съглашения.

***

Москва. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен увери, че Вашингтон желае постоянни и предвидими връзки с Москва. Съответното той съобщи на конференция с исландския външен министър Гудлаугур Тор Тордарсон в Рейкявик. На Арктическия съвет в Исландия, който ще се организира на 19-20 май, Блинкен ще се срещне с първия посланик на Москва Сергей Лавров, напомнят от редакцията на вестник „ Коммерсант “ .

„ Съединени американски щати са фокусирани най-вече върху по-стабилни и предсказуеми връзки с Русия. Имаме сфери, съдействието в които е в полза на двете страни “, цитира изданието думите на Блинкен.

„ Що се отнася до Арктика, Русия е член на Арктическия съвет, в границите на който се реализира съдействие в региона на образованието, опазването на околната среда и интервенциите за търсене и избавяне. Надяваме се, че това взаимоотношение ще продължи и Арктика ще бъде район за спокойно съдействие “, добави държавният секретар на Съединени американски щати.

В същото време той упрекна Русия в нелегално контролиране на непознати кораби, преминаващи директно по Северния морски път. „ Видяхме по какъв начин Русия изложи противозаконни морски искове, по-специално по отношение на регулирането на преноса на непознати кораби по Северния морски път, което опонира на интернационалното право “, акцентира Блинкен.

Източници на „ Коммерсант “ в съветските държавни организации настояват, че решението за среща сред президентите на Русия и Съединени американски щати ще зависи от договарянията сред Сергей Лавров и Антъни Блинкен. Според информацията на изданието срещата може да се организира в Швейцария. Прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков съобщи, че ще „ направи уместно известие, незабавно щом и в случай че бъде реализирано дефинитивно съглашение “ за провеждането на среща на върха сред Владимир Путин и Джо Байдън.

***

Москва/Скопие. Москва ще предприеме ответни ограничения в отговор на решението на управляващите на Северна Македония да разгласят за личност нон грата един от дипломатите в съветската дипломатическа задача в Скопие, оповестява вестник „ Известия “ .

От редакцията акцентират, че по-рано денем от съветското посолство в югозападната ни съседка са удостоверили за изданието информацията за изгонването на дипломата. След това новината бе публикувана.

Съгласно публикуваната информация, на 14 май съветският дипломат в Скопие Сергей Баздикин е бил извикан в Министерството на външните работи, с цел да бъде осведомен, че един от дипломатите в посолството му е разгласен за личност нон грата.

Министерството на външните работи в Скопие акцентира, че в сходство с член 9 от Виенската спогодба за дипломатическите връзки е решило да разгласи посланик в посолството на Руската федерация за личност нон грата в Република Северна Македония. В тази връзка на 14 май 2021 година посланикът на Руската федерация беше извикан в Министерството на външните работи и бе връчена нота с напътствие посоченият посланик да напусне територията на Северна Македония в границите на седем дни, гласи изказването на външнополитическото ведомство в Скопие.

Припомня се, че на 8 май, чешкият министър-председател Андрей Бабиш изиска от други страни от Европейския съюз да изгонят „ най-малко по един “ съветски посланик в символ на взаимност с Прага във връзкс с случаите от Върбетице от 2014 година и абсурдът, който породи с Москва поради хипотетично присъединяване на съветските служби в тях.. В знак на взаимност няколко чиновници на съветски дипломатически задачи бяха изгонени от Словакия, Латвия, Литва и Естония.

***
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР