Ердоган започна политическата си кариера като реформатор. Но после дойде

...
Ердоган започна политическата си кариера като реформатор. Но после дойде
Коментари Харесай

Трите лица на Ердоган

Ердоган стартира политическата си кариера като модернизатор. Но след това пристигна оскърблението. Тук цитираме изявления на Ердоган, които скицират метаморфозите му през годините:

Критиците му го назовават невъзмутим автократ. И виждат в него един президент, който смело уголемява властта си. Който безкомпромисно хвърля съперниците си в пандиза, обявявайки ги за "терористи ". Съвсем различен беше имиджът на Ердоган след избирането му за министър-председател на Турция през 2003 година - тогава той бе считан за модернизатор и притежател на вяра. Веднага след изборната си победа Ердоган се зае със задачата да приближи страната си към Европейски Съюз: бореше се против корупцията, анулира смъртното наказване, укрепи гражданските права и правата на кюрдите и стартира да модернизира турската стопанска система. Това негово изказване от 2004 година демонстрира какъв брой целенасочено върви тогавашният Ердоган по пътя към Европейски Съюз:

"Единствената допустима за нас цел е пълноправното участие. Турция е на път да стане член на Европейски Съюз. И този път е необратим. " (октомври 2004 година, откъс от изявление за сп. "Шпигел ")

Но Ердоган не съумя да убеди всички в искреността на своя възторг. Още тогава в Западна Европа имаше значително скептици, които го смятаха за вълк в овча кожа. И откакто Ердоган употребява промените, с цел да ореже властта на старите всемирски елити, мнозина се запитаха дали проевропейското му държание не е било просто хитра маневра за реализиране на същинската му цел - ислямизирането на Турция. За това приказва едно негово изказване от времето, когато беше кмет на Истанбул:

"Демокрацията е единствено влакът, на който ще се качим, с цел да стигнем до крайната цел. Джамиите са нашите казарми, минаретата - нашите байонети, куполите - нашите шлемове, а вярващите - нашите бойци. " (1997 година, откъс, отпечатан във вестник "Хюрриет ")

За това си изказване Ердоган бе наказан на 10 месеца затвор, а след излежаването на присъдата изглеждаше изцяло рафиниран - като същински проевропейски модернизатор. Ердоган и неговият политически курс срещаха мощна поддръжка най-много в Германия, където по това време на власт беше държавното управление на социалдемократа Герхард Шрьодер. Следващият немски канцлер - Ангела Меркел - заложи обаче на така наречен привилегировано партньорство, а договарянията с Турция за еврочленство забавиха ход - най-много поради съпротивата на Германия и Франция. Което пък докара до закъснение на промените в самата Турция. В резултат Ердоган се обърна към страните от района, залагайки на така наречен нео-османска външна политика. На напред във времето още веднъж излязоха културните корени на Османската империя, а някогашните територии на страната се разглеждаха като турска зона на въздействие. В същото време обаче имаше и напълно изразителен блян да бъдат непокътнати положителните връзки със Запада и с Европа. Както личи от това изказване от 2011 година, към този миг Ердоган се възприема като един тип медиатор сред двата свята:

"Става зума за нашата стратегическа цел "Нула проблеми със съседите ", в името на която към този момент поехме лидерската роля във връзка с районната интеграция. " (2011 година, откъс от изявление за "Хановерше Алгемайне Цайтунг ")

По време на Арабската пролет Турция се снабди с идеална опция да приложи на процедура своята политика на "нула проблеми със съседите ". Турското държавно управление застана на страната на протестиращите в арабския свят и се захвана интензивно да популяризира турския модел на развиване, който, по думите на Ердоган, съумява да слее в едно исляма и демокрацията. Тази политика обаче не донесе резултати, а Турция по този начин и не съумя да изкове нови съюзи. Поради което на Ердоган не му остана нищо друго, с изключение на да втвърди реториката си и да се концентрира върху новата си цел - построяването на мощна национална страна:

"Онези, които идват в ислямския свят, идват поради петрола, златото, диамантите и евтината работна ръка. Те идват, с цел да разпалват разпри и ерес, а не тъй като ни харесват. Повярвайте ми - те не ни обичат. Правят се на другари, само че в действителност желаят да ни видят мъртви. " (Ноември 2014 година, откъс, отпечатан във вестник "Хюрриет ")

Ердоган насочва ефектните си послания и към живеещите в Германия турци:

"Наричат ви гастарбайтери, чужденци, немски турци. Но каквото и да приказват за вас - вие сте мои сънародници, вие сте мои хора. " (февруари 2011 година, откъс, отпечатан в сп. "Шпигел ")

Оттук нататък Ердоган не пропуща нито една опция да атакува мнимите врагове на Турция, като на прицел е най-много немското държавно управление. С подправени обвинявания в турски затвори бяха вкарани няколко немски жители. Зачестиха и вербалните офанзиви по адрес на Берлин. След като няколко немски града отхвърлиха предизборни изяви на турски министри преди референдума за конституционната промяна, Ердоган беше напряко гневен:

"Не желаеме още веднъж този нацистки свят. Не желаеме фашистките му каузи. Вярвахме, че тази епоха е отминала, само че явно сме се лъгали. " (март 2017, пред Дойче Веле)

Ако в този момент Ердоган завоюва тези избори, благодарение на новите президентски пълномощия той ще може дефинитивно да подкопае демокрацията и правовата страна. И напълно да отдалечи страната си от Европа. Турският президент нееднократно е ругал Европейски Съюз, наричайки го "християнски клуб ". В това изявление за БиБиСи ясно личи какъв брой мощно е афектиран:

"Когато станах министър-председател, на европейските срещи на върха споделяха: В Турция правят тиха гражданска война. А през днешния ден даже към този момент не ни канят на срещите си. " (юли 2017 година, пред Би Би Си)

Но Ердоган е фамозен и със своя прагматизъм. При него другари и врагове постоянно се сменят - според от настоящата обстановка. И от настроенията му. Затова мнозина наблюдаващи считат, че напълно скоро Ердоган може да обърне палачинката и да предприеме курс към помиряване с Европейски Съюз. Защото в случай че завоюва изборите тази неделя, властта му ще бъде дотолкоз циментирана, че към този момент няма да има потребност да залага по този начин мощно на национализма и поляризацията. Ако този сюжет се сбъдне, това ще бъде следващият трик, следващата трансформация на Реджеп Ердоган.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР