Ердоган явно се надяваше, че като пусне бежанците към гръцката

...
Ердоган явно се надяваше, че като пусне бежанците към гръцката
Коментари Харесай

Ердоган почти успя. Но се появи коронавирус

Ердоган очевидно се надяваше, че като пусне бежанците към гръцката граница, ще пробуди страховете на всички и ще може да изнудва Европа. И съвсем съумя. Но се появи ковид, написа " Дойче веле ".

" Сега е умерено. Имигрантите бяха върнати назад ", споделя Ставрос Цамалидис, кмет на Кастаниес. Доскоро дребното градче на гръцко-турската граница се намираше в центъра на публичното внимание, само че след това пристигна епидемията от ковид. След като в края на февруари Турция отвори границите си към Гърция, хиляди бежанци се струпаха там с вярата да стигнат до Европа.

В ничията земя сред Европа и Турция в този момент още веднъж е умерено. " Те изгориха палатките. Не знаем за какво внезапно взеха решение да отпратят имигрантите. Или е поради ковид, или тъй като Ердоган е взел друго решение ", допуска Цамалидис. Германското външно разузнаване също допуска, че става дума за целенасочена акция на турските управляващи.

Отношенията сред Гърция и Турция се обтегнаха

Кастаниес е умерено градче, постоянно посещавано от турски туристи. Сега обаче, както споделя Цамалидис, връзките сред двете страни са в тежка рецесия: " След толкоз тежки различия ще е мъчно да се върнем към естествения делник. Но нашите другари от другата страна на границата ще си останат наши другари. Нямаме проблем с хората ", споделя той.

Гърция, наподобява, с право подозираше Анкара, че целеустремено е пуснала бежанците към границата. Информации на немското разузнаване сочат, че Анкара е направлявала тази акция. Ердоган се е надявал, че старите националистически рефлекси на гърците ще се пробудят и че сериозната обстановка в бежанските лагери по гръцките острови ще ескалира в допълнение.

Това е щяло да му даде нова опция да изнудва Европа и да твърди, че нейната политика се е провалила. Стигна се даже до конфликти сред турски и гръцки военни. Но коронавирусът внезапно обърка сметките на Ердоган. Световната преса насочи вниманието си другаде и турският президент се оказа с празни ръце. Вирусът реши обстановката по турско-гръцката граница - най-малко за момента.

В Турция по публични данни има четири милиона бежанци, импровизирано са доста повече. В Гърция по сведения на държавното управление има 100 000 претенденти за леговище, 41 000 от които са по островите Лесбос, Самос, Хиос, Лерос и Кос. Условията не са положителни и доста от бежанците се оплакват от студа и дъжда. А и се боят от ковид. " Почти нямаме вода и бежанците не знаят какво ще стане. Можем да се заразим. Тревожа се ", споделя 20-годишната Сомая от Афганистан.

Преди две седмици Атина изготви азбучник с 12 точки за държанието в бежанските лагери по време на пандемията. Всякакви визити и действия бяха оптимално лимитирани, също както и опцията да се пазари, а след 19 часа е неразрешено да се напуща лагера.

Няма лекари, няма медикаменти, няма отбрана

Има и ограничения за поддържане на хигиената, само че както показва Апостолос Вейцейс от " Лекари без граници ": " Всичко е претъпкано - това е идеалната среда за разпространяване на ковид. Боклукът не е прибиран с месеци. 1300 души разполагат с една чешма. Мнозина въобще нямат достъп до течаща вода, ток или тоалетни. "

Правителството мълчи по въпроса. Апостолос Вейцейс счита, че взетите ограничения са единствено привидни - те са предопределени най-много за отбрана на локалното население, до момента в който бежанците остават без всякаква отбрана. На целия остров Лесбос има единствено пет интензивни кревати, а на Самос - единствено две. На остров Мория бяха изпратени трима лекари, които да се грижат за здравното обслужване на 20 000 души, а лекарства и хигиеничен материал няма съвсем никакви.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (1434)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР