Ердоган: САЩ ни принуждават да търсим нови съюзнициЕдностранните действия на

...
Ердоган: САЩ ни принуждават да търсим нови съюзнициЕдностранните действия на
Коментари Харесай

Ердоган: САЩ ни принуждават да търсим нови съюзници

Ердоган: Съединени американски щати ни принуждават да търсим нови съдружници
Едностранните дейности на Съединени американски щати против Турция подкопават американските ползи и принуждават Анкара да търси нови съдружници. Това декларира турският президент Реджеп Тайип Ердоган в публикацията за вестник „ Ню Йорк Таймс “.

„ Във времена, когато злото продължава да се крие по целия свят, едностранните дейности на Съединени американски щати – нашият съдружник в течение на десетилетия – по отношение на Турция ще послужат само за подкопаване на американските ползи и сигурност. Докато не е късно, Вашингтон би трябвало да се откаже от неправилните визии, че нашите връзки могат да бъдат асиметрични, да осъзнае обстоятелството, че Турция има други възможности. Неспособността да се откаже от наклонността за едностранен метод и пренебрежение ще ни принудят да стартираме да търсим нови другари и последователи “, показва Ердоган.

Той отбелязва също по този начин, че „ през последните години различията постоянно са изпитвали стабилността на нашите връзки “ и че напъните на Турция да промени тази наклонност са се „ оказали безрезултатни “. „ Ако Съединени американски щати не стартират да почитат суверенитета на Турция и не потвърдят, че схващат провокациите, стоящи пред нашия народ, нашето партньорство може да се окаже застрашено “, счита турският водач.

Отношенията сред двете страни се изостриха поради решението на американския президент Доналд Тръмп да усили митата за вноса на алуминий и стомана от Турция до 20% и 50% надлежно. Това стана известно на 10 август. Решението предизвика внезапен спад на турската лира.

Друг препъникамък в връзките е въпросът за спазването на човешките права, в това число и поради ареста на американския свещеник Андрю Брънсън от турската полиция. /ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР