Ердоган прави мечешка услуга на целия ислямски свят. Още по

...
Ердоган прави мечешка услуга на целия ислямски свят. Още по
Коментари Харесай

Мнения Daily - ЕС ще загуби лицето си, ако преговаря с Турция

Ердоган прави мечешка услуга на целия ислямски свят. Още по тематиката
И още: Динко е воин менте; Паметникът " 1300 години България " се разпадна като социализма

И още: КТБ ли? Какво беше това?
Година след неуспялия прелом

Европейски Съюз ще загуби лицето си, в случай че договаря с Турция

От коментар на Райнер Херман за " Франкфуртер алгемайне цайтунг ". Преводът е на " Дойче веле "

Ако е имало потребност от още едно доказателство, че Ердоганова Турция не се осъзнава като част от Европа, тържествата във връзка годишнината от несполучливия опит за прелом го потвърдиха по изключително сладкодумен метод. Обявено беше, че ще се отпразнува " успеха на демокрацията ". Е, видяхме по какъв начин наподобява Ердогановата народна власт: на опозиционния водач Кемал Кълъчдароглу бе отнето правото да приказва на възпоменателната гала в Народното събрание, а по време на добре режисирания театър турският президент Ердоган прикани да бъдат " откъснати главите " на пучистите. При това той говореше не за почтен правосъден развой, а за връщане на смъртното наказване.

Още преди да изрече тези думи, Ердоган даде ясно да се разбере, че Европейски Съюз към този момент въобще не го интересува. И по тази причина е симптом на изтощение, че шефът на Европейска комисия Юнкер още веднъж протяга ръка към Турция и я приканва да зачита демократичните полезности - с цел да не бъде преустановен процесът за присъединение към Европейски Съюз, за което упорства европарламентът.

Само че Ердоган и неговата фикс идея за великолепие не оставят на Европейски Съюз никакъв различен избор: Турция е изгубена за Европа и това не трябва да остава без последици. Да, Европа е последната вяра на " другата Турция " - тези 49% от турците, които са срещу господството на Ердоган. Само че присъединителният развой освен не докара до демократизацията на Турция, само че и дава на Ердоган опция да слага пред Брюксел и Берлин неизпълнимите си претенции - да вземем за пример за анулация на визовия режим за турските жители. Ако обаче същата тази Европа приключи присъединителния развой, турският президент към този момент няма да може да предявява каквито и да било искания. А това ще го удари като бумеранг. Защото най-важният инструмент за съживяването на закъсалата турска стопанска система е продължаването на договарянията за митнически съюз. С държанието си Ердоган слага на карта таман този късмет.

Турският президент прави мечешка услуга и на целия ислямски свят. През първите години на неговото ръководство постоянно се говореше, че една Турция, която сполучливо съчетава демокрацията и исляма, може да бъде модел за подражателство на целия ислямски свят. Но се получи друго. Днешна Турция, в която разделянето на управляващите е анулирано, а инакомислещите са подложени на преследвания, се подрежда в компанията на ориенталските страни с властнически режим. И Европейски Съюз ще загуби лицето си, в случай че продължи да води присъединителни договаряния с такава страна.

-------------
Режимът във Варшава потвърждава, че най-сериозната опасност за Запада не е радикалният ислям.

Нелиберален ред

Тръмп насърчи недемократична Полша

От коментар на Ан Епълбаум за " Вашингтон пост ". Преводът е на " Дневник "

Фотограф:
Мина едвам малко повече от седмица, откогато президентът Тръмп предложи във Варшава доста специфична защита на западната цивилизация. Тръмп приказва за нещата, които сплотяват Запада, в това число класическата музика и Бог, само че направи много бегли препратки към демокрацията.

В дните след тази тирада бързо развилите се събития във Варшава демонстрираха, че той бърка: Докато пиша това, Полша потвърждава, че най-сериозната опасност за Запада не е радикалният ислям. Най-голямата опасност даже не е външна, а вътрешна. В последните дни демократично определеното, само че нелиберално държавно управление в Полша ускори офанзивите против личната си конституция, прокарвайки нови закони, намерено замислени да открият политизирана правосъдна система. Визитата на американския президент го насърчи.

Полското държавно управление се предвожда от " Право и правдивост " - националистическата ръководеща партия, която разполага с нежно парламентарно болшинство, само че не с национално болшинство и няма пълномощия да промени конституцията. Въпреки това, откогато взе властта, то методично подчини редица самостоятелни преди институции: публичното радио и телевизия, прокуратурата и, което е най-сериозното, Конституционния съд. Правителството политизира държавните служби, а настоящият тайно министър на защитата в профил огромна част от професионалното военно командване.

Както е ставало и преди, Европейският съюз ще стачкува. Ако Западът беше обединен в това виждане, той можеше да окаже някакво влияние върху Полша. Посещението на Тръмп във Варшава обаче насочи противоположното обръщение. Посланието на Съединени американски щати насърчи партия " Право и правдивост " да се самоизолира в Европа, твърдо уверена, че Америка застава зад нея.

Когато Тръмп беше определен за президент, доста хора, в това число аз, писахме за въздействието, което той може да има върху интернационалната народна власт. Мнозина се притесняваха, че Тръмп може да насърчи популисти, националистически и нелиберални партии в Европа и другаде. Сега това към този момент е реалност.

------------
Сега е време за прагматични съглашения и развиване на връзките със Скопие.

Смяната на властта в Македония

По оста Атина - Белград се усеща паника

От коментар на политолога Огнян Минчев в неговия фейсбук профил

Фотограф:
Неотстъпчивостта на Атина по казуса за името на Македония е добре известна и който и да е гръцки външен министър няма да отстъпи елементарно от тази позиция. В случая имаме и освен това. Смяната на Груевски в Скопие наруши едно статукво, което бе добре построено, с цел да пази ползите на оста Атина - Белград във връзка с Македония. Разиграваният " антички " шовинизъм от страна на режима в Скопие дейно предотвратяваше повече от десетилетие след 2006 година всеки опит за ходатайство и разрешаване на " казуса с името ".

Международната изолираност на Македония (блокиране на участието в НАТО и процеса на договаряния с ЕС) бе в полза на Гърция, Сърбия и самия Груевски (в Скопие е известен псевдонима Никос Груйос...). За режима в Скопие блокирането на евроатлантическата интеграция на Македония бе плодородна опция за развихряне на свръхарогантна корупция и властнически разгул на властта без терзания от европейски институции и интернационално въздействие. За Белград изолацията на Скопие бе част от дълготрайната цел Македония да не изпреварва Сърбия по пътя на европейската интеграция - едно по-ранно участие на Скопие от това на Белград би довело въпреки и до хипотетична опасност за постимперския надзор на Сърбия върху някогашната й колония - Вардарска Македония.

За Атина блокадата значи дълготрайно заледяване на процеса на интернационална легитимация на Република Македония и успокоение по проблемите на гръцка Македония - за която в Скопие обичат да приказват повече от рационалното. Не е инцидентно, че незабавно след отстраняването на клана Груевски от властта сръбският външен министър Дачич отиде в Атина и направи извънредно остри изявления против интернационалния статут на Македония. По оста Атина - Белград се усети паника. Тази паника в този момент е споделена и от един доста по-влиятелен фактор и сътрудник на Сърбия и Гърция - Путинова Русия.

Затова позицията на новото държавно управление в Скопие е в действителност доста нежна - с изключение на с вътрешната си политическа накърнимост Заев би трябвало да се оправя и с недоброжелателството на всичко гореизброени персони и политически фактори. За да оцелее, актуалното държавно управление в Скопие се нуждае от доста твърда и безапелационна поддръжка от страна на европейските страни, на Вашингтон и - надалеч не на последно място - на България. Сега е време за прагматични съглашения и развиване на връзките - в стопанска система, търговия, инфраструктура и взаимна работа за дълготрайни общи цели. А изявлението на Кодзиас е добър мотив за отрезвяване на всички, които желаят да оказват помощ за деблокирането на интернационалния статут на Македония.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР