Ердоган опитва да обясни на избирателите, че кризата е плод

...
Ердоган опитва да обясни на избирателите, че кризата е плод
Коментари Харесай

Вечерни новини: Турската лира потъва още, Търговският регистър остава блокиран

Ердоган пробва да изясни на гласоподавателите, че рецесията е плод на външен скрит план

Още по тематиката
Вечерни вести: По-важното от уикенда и какво се чака през новата седмица

Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " е на голяма загуба, само че дава 9.5 млн. лева против кибератаки; Фирма на брачната половинка на шефа на Държавния запас завоюва поръчка за 3.2 млн. лева.; Протести в Румъния против корупцията; Ердоган плаши Съединени американски щати, че ще търси нови съюзници; НАСА изстреля сонда към Слънцето
12 авг 2018
Вечерни вести: Съединени американски щати с нови наказания за Русия поради " Новичок ", без палатки и плажуване на дюни

И още: Борсовият регулатор в Съединени американски щати стартира инспекция на Tesla; Kомпютърна компания ще доставя препарати за животинската чума; Колко е междинната заплата през второто тримесечие
9 авг 2018 В България е горещо - освен безусловно. Продължаващият към този момент пети ден срив на Търговския указател блокира комерсиалния оборот в страната и отваря варианти за злоупотреби. Властите мълчат за повода, а казусът заплашва да се трансформира в сериозен скандал, защото зад него прозират съществени механически гафове.

Нажежени са и връзките сред Българска академия на науките и протестиращите метеоролози, който след намесата на премира Борисов си дадоха финален късмет да избегнат " развода ".

Изнервена и понажежена е и София, която продължава да е блокирана в поправки - от през днешния ден още повече. А в морето до Созопол плава огромно мазутно леке с размери 2 км на 400 м - евентуално изплувало гориво от резервоарите на потопен преди век транспортен съд, само че пък съгласно екоминистерството " няма заплаха нито за туристите, нито за екологията "

Всичко това обаче е нищо спрямо температурите в прилежаща Турция, чиято стопанска система е под опасност поради продължаващия срив на лирата, а трусът предизвиква и неприятни разстройства и в Европа.

Остава напрежението и в северната ни съседка Румъния, където емигрантските митинги против корупцията и правосъдните промени на ръководещите не стопират.

НАЙ-ВАЖНОТО

Търговският указател остава блокиран

Пети ден достъпът до Търговския указател е прекратен, вписването на дружествени промени е невероятно, а от Министерството на правораздаването не дават пояснение за повода, като хоризонтът е за първо включване, и то отчасти, на 15 август. Правосъдният министър Цецка Цачева е сезирала прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и ДАНС, а екип от IT експерти работи непрекъснато в режим на спешен проект. Кога ще бъде възобновен достъпът до цялостните функционалности на регистъра не е ясно. Агенцията подсигурява, че " дейности по отношение на данните в регистрите не са осъществявани и благоприятни условия за злоупотреби не съществуват ".

Междувременно пред териториалните звена на Агенцията по вписванията се натрупат опашки, блокирани са всички вписвания на фирмени промени, появиха се опасения за операции на данните и за измами, а в обществените мрежи консуматор се оплака, че в банка са му отказали зареждане на сметка на каса поради неработещия Търговски указател.

Турската лира продължава да потъва, само че няма суматоха на пазарите

Турската лира продължи да потъва и в понеделник (с над 6% към 17 ч.), а напъните на централната банка да овладее срутва се оказаха с най-малък резултат. Засега тя реши да облекчи условията за валутните запаси на банките, което да обезпечи спомагателна ликвидност. Директна интервенция на валутните пазари обаче не беше подхваната.

Инвеститорите са обезпокоени от обстановката в страната, където експозиции имат и доста интернационалните банки и компании. Притеснителна е и намесата в стопанската система и в работата на централата банка от страна на Ердоган, който се пробва да изясни на гласоподавателите, че рецесията е плод на външен скрит план. Трусът в Турция се трансферира и върху останалите пазари, само че към този момент без застрашителни размери - вложителите купуват сигурни валути като $, швейцарски франк и японска йена. Противно на логиката, златото продължи да поевтинява, пазарите продават и евро, което доближи най-ниската си стойност за повече от година. Борсите в Европейски Съюз реагираха отрицателно в понеделник, само че бързо възвърнаха загубите, а откакто стартира сесията, на Уолстрийт даже се покачиха. Заради повишаването на $ вложителите се насочиха към покупки на американски акции.

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестите в Румъния не стихват, Брюксел настоя за отвод от противоречивите промени


[Reuters]

Демонстранти излязоха още веднъж по улиците на Букурещ и други огромни румънски градове нощес за трети следващ ден на митинги против корупцията и с апели към държавното управление да подаде оставка. Около 10 хиляди души се събраха пред централата на държавното управление в Букурещ. Те са и срещу противоречивите правосъдни промени, които съгласно тях се организират в интерес на корумпирани политици. Приет наскоро закон да вземем за пример декриминализира някои корупционни дейности на политици.

Междувременно еврокомисарят по правораздаването Вера Йоурова прикани румънското държавно управление да преразгледа признатите законодателни ограничения, които заплашват независимостта на правосъдната система и които доведоха до всеобщите митинги.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ
Какво значимо ще се случи на следващия ден

С какъв брой е повишена българската стопанска система

Във вторник ще станат ясни макроикономическите индикатори на България за второто тримесечие. Националната статистика ще разгласява експресните оценки за развиването на брутния вътрешен артикул (БВП) за страната, а за еврозоната числата ще бъдат налични от Евростат. Освен това се чака и картината за пазара на труда и инфлацията през юли.

Данните ще показват първата моментна фотография за това накъде върви стопанската система през интервала април - юни и кои са моторите на растежа.

СОФИЯ ПОД БЛОКАДА
Нови поправки запушват още основни булеварди в столицата


Фотограф: Георги Кожухаров

Нови поправки на съществени булеварди и улици стартират с началото на седмицата в София. От неделя е затворен бул. " България " - сред бул. " Иван Гешов " и бул. " Гоце Делчев " в посока " Бояна ". Движението ще е в двете посоки в другата лента и се чакат големи тапи. Редом с това е запушен и един от различните направления към центъра на града, откакто в понеделник стартира и плануваният ремонт на бул. " Арсеналски ".

След като за уикенда бе затворено кръстовището при Софийския университет, в този момент ремонтът продължава от Ректората до паметника на Васил Левски. Движението ще е в двете посоки единствено в едното платно.

Редом с това не престават разкопките по целия " Граф Игнатиев " и някои от пресечките му, затворено е и кръстовището с " Раковски ".

Повечето от ремонтите би трябвало да приключат до 15 септември.

ЕДНО КЪМ ЕДНО
Едно изречение вест, едно изречение коментар

Общинският консултант от Несебър Пейко Янков се е предал самичък в полицият а - той бе търсен повече от 10 дни като част от бандата на Митьо Очите. Междувременно обаче отсъствие на юриста на общинския консултант в Бургас Бенчо Бенчев попречи да му бъде повдигнато обвиняване за укриването на Очите.

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей сподели, че не разрешава всевъзможни директни договаряния сред страната му и Съединени американски щати. В края на юли Доналд Тръмп сподели, че е подготвен на среща с иранския си сътрудник Хасан Рохани без предварителни условия, откакто преди този момент американският президент напусна нуклеарното съглашение с Иран и наложи наказания на ислямската страна.

Българска академия на науките и протестиращите метеоролози от Национален институт по метеорология и хидрология ще създадат финален опит до 22 август да изгладят разликите си , с цел да не се стига до обособяване на института от академията, стана ясно след среща с премиера. Метеоролозите желаят да изоставен Българска академия на науките поради неприятно ръководство на бюджета и продължителен дефицит на средства.

КАКВО ИНТЕРЕСНО
Време за архитектура

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Проекти от 81 страни са включени в тазгодишното издание на състезанието за международна архитектура World Architecture Festival Awards. Общо 536 са селектираните планове от всички типове и с всевъзможни размери. Те са разпределени в три огромни категории - планове за бъдещето, към този момент приключени здания и пейзажна архитектура, всеки от които има по няколко подкатегории като публични здания, търговски гради, градски или извънградски планове и така нататък

Победителите ще бъдат определени в хода на тридневния фестивал в Амстердам през ноември от над 100 интернационалните съдии. Всички впечатляващи планове могат да бъдат прегледани на уеб страницата на фестивала.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР