Ердоган обича да хвали силата на своята страна и да

...
Ердоган обича да хвали силата на своята страна и да
Коментари Харесай

Без парите от ЕС Турция нямаше да е това, което е

Ердоган обича да хвали силата на своята страна и да акцентира, че не е Турция тази, която се нуждае от Европейски Съюз. В икономическо отношение обаче страната зависи съвсем напълно от Европа и нейните пари, се споделя в разбор на " Франкфуртер алгемайне цайтунг " (ФАЦ), представен от " Дойче веле ".

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който след последните избори и след смяната на конституцията ще е към този момент и министър председател, обича да хвали силата на своята страна. И фактически - геостратегическата и военна мощност на втората по величина членка на НАТО е забележителна, както си пролича от войната в Сирия и от рецесията с бежанците.

Но в икономическо отношение Турция остава в най-хубавия случай второразрядна мощ, без значение от възхода през последните години, реализиран под управлението на ръководещата партия на Ердоган, написа ФАЦ и се аргументира по следния метод: покупателната мощ на популацията отрежда на Турция едвам 13-о място измежду най-големите национални стопанства. Брутният вътрешен продукт на страната възлиза на 2.2 трилиона $ и е на половина по-малък от този на Германия, без значение че двете страни имат съвсем идентичен брой поданици. По данни на МВФ годишният приход на глава от популацията възлиза на 26 500 $ годишно. По този индикатор Турция се подрежда чак на 53-то място в света паралелно с Казахстан.

Най-важният сътрудник

Фактът, че Турция въобще съумя да стигне до днешното си икономическо положение, се дължи на един сътрудник, който Анкара напоследък обича да нервира: този сътрудник е Европейски Съюз, написа ФАЦ и изяснява: от приемането на Турция в Европейския митнически съюз през 1996 година, т.е. три години преди Турция да стане публична кандидатка за участие в Европейски Съюз, директните вложения и търговията набъбнаха неведнъж. Безмитните индустриални артикули в това време съставляват 95% от целия търговски продан.

Тъй като Турция няма да бъде призната скоро в Европейски Съюз, страната се стреми към разширение на митническия съюз, отбелязва ФАЦ и добавя: турското държавно управление желае да отпаднат митническите цени и за земеделски артикули, услуги и обществени търгове. Ефектът от сходно нещо би бил голям.

Институтът Ifo е пресметнал, че включването на тези сектори в безмитния продан би нараснало Брутният вътрешен продукт на Турция с 1.8 %. А приходът на глава от популацията би се нараснал със 171 $.

Но към този момент най-малко това няма да се случи, оповестява ФАЦ и изяснява, че страните - членки на Европейски Съюз, преди няколко дни са взели решение да не стартират договаряния за задълбочаване на митническия съюз с Анкара с обосновката, че Турция в това време се е отдалечила още повече от Европейски Съюз. Брюксел има поради нарушаването на правовите правила и демокрацията слез проваления опит за прелом през юли 2016 година

Хладните политически връзки обаче не значат, че Европейски Съюз е порязал Турция финансово. Тъкмо противоположното. Докато присъединителните договаряния не бъдат публично прекъснати, Турция има право да получава европейски средства. През 2016 година бяха обещани помощи в размер на 2.1 милиарда евро. Брюксел обича да повтаря, че за Турция в реалност отпътуват доста по-малко средства, само че европейските заплащания въпреки всичко са възлизали на 1.7 милиарда евро. Това значи, че Анкара е била най-големият адресат на средства. Най-голямата част от средствата са отпътували за Турция под формата на " помощи за доближаване с Европейски Съюз ", въпреки че по никакъв начин не е ясно дали въобще Турция ще бъде призната в общността.

Европейските банки също не престават уговорките си в Турция. ФАЦ написа, че през 2017 година Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР) е отпуснала таман на Турция най-голямата сума: свежи пари на стойност 1.5 милиарда евро. Европейската капиталова банка също е доста дейна в Турция: Досега отпуснатите заеми за страната възлизат на 18 милиарда евро, а това е повече, в сравнение с е получила Гърция от тази банка, разяснява ФАЦ.

В Турция се вливат и доста частни капитали. За интервала сред януари и април вложенията на европейските компании са отбелязали лек спад, само че там въпреки всичко са се влели 1.2 милиарда евро – 72% от всички директни вложения. По данни на турската централна банка през предходната година директните частни европейски вложения са съставлявали 67 %.

Всяка десета задгранична компания в Турция е немска. Европейската търговия с Турция още веднъж се усилва, а европейците са най-многобройната група туристи в Турция. Между януари и април тази година страната е била посетена от 2.6 млн. туристи от Европейски Съюз – една трета от всички пътувания. Увеличил се е и броят на немските туристи. Всички тези цифри сочат едно: Зависимостта на Турция от Европа е доста по-голяма, в сравнение с тази на Европа от Турция, заключава ФАЦ.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Балкани (4837)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР