Ердоган назначи зет си за финансов министър и притесни икономисти

...
Ердоган назначи зет си за финансов министър и притесни икономисти
Коментари Харесай

Турският енергиен сектор страда от поевтиняването на лирата

Ердоган назначи шурей си за финансов министър и тормози икономисти и вложители от целия свят

© Umit Bektas
Как обезценяването на лирата въздейства на електропроизводителите

Увеличаване

Как обезценяването на лирата въздейства на електропроизводителите

Преглед на оригинала [Bloomberg] Смаляване

Заеми в енергийната промишленост през годините (%)

Увеличаване

Заеми в енергийната промишленост през годините (%)

Преглед на оригинала [Bloomberg] Смаляване
Още по тематиката
Ердоган назначи шурей си за финансов министър, лирата поевтиня

Назначението изпрати негативен сигнал към икономисти и вложители от целия свят
10 юли 2018
Изборите в Турция: по проекта на Ердоган

Турският държавен глава стана всемогъщ стопанин в страната, която към този момент публично е президентска република
28 юни 2018
Един президент, доста власт

Новите пълномощия на Ердоган евентуално ще засилят напрежението сред Турция и Запада
25 юни 2018
Мнения Daily - Ердоган може да падне

И още: Върховенството на силата води до произвол; Балканите още са игра с нулев общ брой
20 юни 2018
Турската лира се стабилизира след реакцията на централната банка

Лирата увеличи цената си по отношение на $ с близо 3% след оповестяването на новините
30 май 2018 Обезпокоена от обезценяването на лирата, турската централна банка прикани предишния месец жителите да вземат заеми във валутата, с която се изплащат. Това предизвестие обаче пристигна прекомерно късно за енергийните компании в страната, написа Bloomberg.

Турските енергийни производители се обрисуват като едни от най-проблемни за турските банки, откакто финансовите институции наляха милиарди долари в нови планове за произвеждане на електрическа енергия, дистрибуция и други покупко-продажби през миналите 15 години. Сега, когато лирата се обезценява по-бързо, в сравнение с фирмите могат да покачват цените на електрическата енергия, някои компании печелят по-малко на година от това, което би трябвало да изплатят по заемите си в задгранични валути, настояват от Асоциацията на производителите на електрическа енергия, отбелязва организацията.

В ръцете на Ердоган

Тези техни компликации са доказателство за голямото въздействие на 68-процентния спад на лирата по отношение на $ от началото на 2010 година, когато президентът Реджеп Ердоган стартира стъпки за въваждане на своя властнически режим. Тази седмица той встъпи в новия си петгодишен мандат като президент с по-големи пълномощия и назначи шурей си Берат Албайрак за финансов министър.

Назначението на Албайрак е следващият сигнал от Ердоган накъде ще се насочи турската стопанска система през идващите няколко години. От години насам президентът е изострен критик на високите лихвени проценти и намерено атакува турската централна банка за водената парична политика.

" Спадът на лирата през последните години беше непредвиден, само че това не е единственият фактор ", разяснява Зумрут Имамоглу, основен икономист в Турската индустриална бизнес асоциация. " Докато разноските се усилват поради валутния потрес, фирмите не могат да трансформират цените си в сходство с държавните регулации и ценовите тавани. Това на собствен ред предизвиква финансови проблеми ", прибавя той.

Къде отиват средствата

По данни на асоциацията от общо 95 милиарда $, вложени в енергетиката от 2003 година насам, към 51 милиарда $ са под формата на дълг, който към момента не е изплатен. Това съставлява 15% от 340 милиарда $, които нефинансови компании дължат като задгранични отговорности, сочат данните на централната банка.
Спадът на валутата провокира противоречие сред приходите и възходящите разноски за погасяване на заемите, което накара някои производители да предоговорят заемите си.

Дългове към банките

" Електроцентралите би трябвало да изплащат на банките съвсем 3 милиарда $ всяка година, без да имат съглашения за изкупуване на силата, което е с съвсем 2.5 милиарда $ повече от паричните средства, които те могат да генерират ", споделя ръководителят на асоциацията на производителите на електрическа енергия Сем Асик.

Производителите, които имат гаранции за изкупуване на тока или дълготрайни съглашения с държавното управление, са задължени да изплащат на банките близо 4 млрд $ годишно, написа още Bloomberg, като се базира на данни от Турската индустриална бизнес асоциация.

Доклад, направен от Boston Consulting през април, демонстрира, че енергийните компании би трябвало да генерират 4.3 милиарда $ годишно, с цел да изплатят главниците и 2.6 милиарда $ лихви по заемите си.

Енергетиката е четвъртият максимален бранш по задлъжнялост в Турция след индустрията, търговия на едро и строителство, излиза наяве от данните на банковия регулатор. Електроенергийната компания Turkiye Elektrik Iletim отпуска 1.4 милиарда лири (298 млн. долара) за отплата през 2018 година Средствата са предопределени за локалните електроцентрали, работещи с въглища и газ.

Тази " поддръжка " е " финансирана не от държавното управление, а от другите производители на електрическа енергия и от потребителите като цяло ", изяснява Асик. " Макар и да не покрива всичките им загуби, най-малко ги понижава със забележителна сума ", добавя той.

Най-засегнати

Местните банки са най-потърпевши от заемите в задгранична валута, оповестяват от JPMorgan.
Най-малко 6.1 милиарда $ заеми, отпуснати на енергийни компании, ще бъдат преструктурирани или рефинансирани. Пример за това е Bereket Enerji, която е заела 4 милиарда $ и продава електроцентрали, с цел да понижи задълженията си. Компании от разнообразни браншове са се договорили или още водят договаряния, с цел да преструктурират заеми за най-малко 24 милиарда $.

" Ако преструктурирането взема решение проблемите, това е добре ", споделя Зумрут Имамоглу. " Но в случай че това просто отсрочи казуса, ще би трябвало да намерим метод да се оправим с него ", обобщава той.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР