Ердоган ликува. Газопроводът Турски поток ще носи големи ползи на

...
Ердоган ликува. Газопроводът Турски поток ще носи големи ползи на
Коментари Харесай

Защо Путин се прави, че има какво да празнува?

Ердоган ликува. Газопроводът " Турски поток " ще носи огромни изгоди на страната. А Путин? Той се прави, че има какво да чества, въпреки че Москва се оказа в същата задънена улица, както и с " Южен поток ", написа Андрей Гурков в разбор за Deutsche Welle .
Много политици владеят огромното изкуство да показват незавършени строителни обекти по най-ефектен метод пред медиите и обществеността. Русия да вземем за пример има богат опит в това още от руско време, само че и Турция не остава по-назад. Наскоро президентът Реджеп Тайип Ердоган откри с блестяща гала новото истанбулско летище, което ще проработи на цялостни обороти чак през януари.
Ердоган и неговият съветски сътрудник Владимир Путин обаче просто надминаха себе си и в друго: в понеделник двамата участваха в празнична гала в Истанбул, ознаменувала завършването на един от строителните стадии на газопровода " Турски поток ", който би трябвало да бъде приключен чак след една година - в края на 2019-та.
Засега са положени единствено тръбите в морския сектор от градежа. На турска територия занапред ще би трябвало да бъде построена цялата останала инфраструктура, която да поема премествания по дъното на Черно море газ и да го трансферира по-нататък. С други думи, дотук е приключена единствено част от грубия градеж.

Мотивите на двамата държавници да хвърлят толкоз сили за автореклама са повече от явни: експанзивната икономическа политика на турския президент Ердоган се оказа исполин на глинени крайници - турската лира се обезцени фрапантно, а инфлацията в страната доближи пагубното равнище от 25%. В тази обстановка за Ердоган е добре пристигнала всяка позитивна вест – без значение дали е икономическа или външнополитическа. Същото може да се каже и за съветския президент Путин, още повече, че както " Турски поток ", по този начин и газопровода през Балтийско море - " Северен поток 2 " - спадат към обичаните му планове. Двата плана служат на една и съща цел: да бъде напълно прекъснато или най-малко съществено понижено директното преместване на съветски газ през Украйна. Русия би желала да реализира тази цел до края на 2019 година, когато изтича сегашният контракт с Киев.

За да стане тази цел действителност, съветският тръст " Газпром ", който на половина е държавен, не жали никакви средства. На съветска територия бяха положени двойно повече тръби от нужните в реалност – единствено тъй като в началото бе плануван различен газопровод – през Черно море – така наречен „ Южен поток ". По него трябваше да се придвижват 63 милиарда кубически метра съветски газ годишно към България, а оттова и към други страни от Европейски Съюз. Но планът влизаше в несъгласие с разпоредбите на европейския енергиен пазар, а имаше и авторитетни съперници в Съединени американски щати. Но вместо да договаря и да търси взаимни отстъпки, в края на 2014 година Путин чисто и просто захвърли плана и на бърза ръка обърна четирите тръби към Турция.
В един миг турският президент Ердоган реши, че не желае толкоз доста съветски газ да минава през турска територия (дали пък не го хвана боязън, че ще е прекомерно подвластен от Москва?) и четирите тръби на газопровода, който в това време бе прекръстен на " Турски поток ", бяха сведени до две. Освен това Ердоган изкусно съумя да си издейства и отстъпки в цената на газа. Така всички предходни калкулации на " Газпром " се оказаха неправилни, а мощно поскъпналият план накара даже най-големите му последователи да стартират да се съмняват в неговата доходност.
Но бедите не свършват дотук: единствено за част от стигащата до турските крайбрежия суровина е обезпечен покупател – това е турското държавно енергийно сдружение Botas, което ще доставя западната, европейска част на Турция. Този район в продължение на дълги години получаваше газ през Украйна, Молдова, Румъния и България. Сега той ще се доставя непосредствено от Русия - без никакви опасности, без каквито и да е директни такси.
От икономическа позиция Турция е огромният печеливш от плана и Ердоган има всички учредения да чества. Но не и Владимир Путин, тъй като втората тръба, по която съветският газ трябваше да продължи към страни от Европейски Съюз, с цел да увеличи най-малко малко рентабилността на газопровода, в края на 2019 година може и да се окаже в задънена улица. Все още е неразбираемо по какъв начин този газ би могъл да доближава до Европейски Съюз. В края на 2014 и началото на 2015 " Газпром " съвсем с безусловен звук прикани европейските си сътрудници сами да се погрижат за продължението на тръбопровода през Гърция към Италия. Дотук без никакъв триумф. При това състояние на " Газпром " му остава единствено една опция: съветският газ да продължи пътя си към България, а оттова по съществуващата газопреносна мрежа, или по някакви нови тръбопроводи, той да стига до Румъния, Унгария и Австрия, и/или до Сърбия и страните от Западните Балкани.

С други думи ситуацията е следното: откакто изминаха четири години и бяха вложени доста милиарди, Москва се оказа навръх същото място, докъдето беше стигнала и с " Южен поток ", преди този план да бъде преустановен. Затова би трябвало да възприемаме с огромна доза подозрение всевъзможни изказвания, съгласно които от идната година " Турски поток " щял да доставя газ и за Европейски Съюз. Защото още нищо не е решено. Вярно е, че страните от Югоизточна Европа имат потребност от съветския газ, както и от таксите за неговия транспорт. Но те би трябвало занапред да договарят с Москва пътищата и изискванията за транзитирането на суровината. А това не може да стане без единодушието на Брюксел.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР