Ерата на ултраниските лихви по ипотечните кредити в САЩ приключи,

...
Ерата на ултраниските лихви по ипотечните кредити в САЩ приключи,
Коментари Харесай

Лихвите по ипотечни кредити надхвърлиха прага от 4%

Ерата на ултраниските лихви по ипотечните заеми в Съединени американски щати завърши, написа Wall Street Journal.

Средната рента по 30-годишните ипотечни заеми с закрепена рента мина прага от 4% за първи път от май 2019 година, сочат данни на Freddie Mac. В началото на годината междинната рента по най-популярния жилищен заем в Америка беше 3,22%. Тя доближи рекордно дъно от 2,65% през януари 2021 година, а над половин година остана под 3%.

Разходите за обслужване на жилищните заеми растяха, преди решението на Федералния запас в сряда да увеличи лихвите за първи път от 2018 година насам. И въпреки че покачването с четвърт процентен пункт не засегна междинното седмично ниво на лихвите на Freddie Mac от 4,16%, регистрирано преди известието на централната банка, то евентуално ще ги тласне още по-високо. Лихвите по ипотечните заеми са тясно свързани с доходността по 10-годишните американски държавни скъпи бумаги, която нормално пораства в тандем с главната рента на Фед.

Ипотечните заеми са първото място, където американците усещат резултатите от решението на Фед да стартира да покачва лихвите, с цел да ограничи инфлацията, само че няма да са последното.

Банките заемат средства една от друга по главната федерална рента на Фед, което от своя страна въздейства на разноските за обслужване на заемите за всички типове потребителски и корпоративен дълг. Лихвите по кредитните карти и заемите за покупка на кола са измежду другите ставки, които ще се покачат още шест пъти тази година, както беше сигнализирано в сряда.

Повишаване на лихвите нормално кара банките да заплащат повече на вложителите си, компенсирайки ненапълно по-високите лихви по заемите. Но в този момент банките не се нуждаят от повече пари, тласъците на държавното управление по време на пандемията покачиха спестяванията на американците, а с това и общите депозити в американските търговски банки.

Растящите лихви по ипотечните заеми са

още едно предизвикателство за купувачите

на първо жилище, които към този момент се сблъскват с повишаващи се цени на жилищата. Средна рента от 4%, въпреки че остава на историческо дъно, е доста по-висока от равнището под 3% в по-голямата част от предходната година. А последния път, когато лихвите по 30-годишните ипотечни заеми надвишиха 4%, междинната цена на жилищата беше 377 хиляди $, с 26% под днешното й равнище.

Месечната вноска по жилище на цена от 375 хиляди $ с рента от 4% е с 220 $ по-висока по отношение на вноската за жилище на сходна цена през декември 2020 година, когато лихвите бяха покрай рекордно дъно, сочат данни на Realtor.com. При първична вноска от 20% това ще прибави 79 200 $ към 30-годишния ипотечен заем.

По-високите лихви са почнали да подкопават търсенето на ипотечни заеми за закупуване на жилище. Заявленията за покупка на ипотечен заем са намалели с 3,9% през февруари по отношение на същия месец на предходната година, демонстрират данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Но търсенето понижава по-малко от предстоящото, споделят икономисти и допълват, че това частично се дължи на

ниските наличия на пазара

При сегашния ритъм на продажби предлагането през януари би било задоволително за 1,6 месеца, което е рекордно къс интервал, демонстрират данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими парцели.

Растящите лихви ще затруднят притежателите на жилище да икономисват пари от рефинансиране. Делът на кредитополучателите, които са могли да понижат месечните си вноски посредством рефинансиране, се е свил до към 4 млн. души през февруари по отношение на близо 18 млн. души през февруари 2021 година, оповестява компанията за данни за ипотечните заеми Black Knight.

Рязък спад на рефинансиранията се чака да забави тегленето на ипотечни заеми за еднофамилни жилища с съвсем 38% през първото тримесечие по отношение на същия интервал на предходната година, оповестява Fannie Mae.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР