Ерата на свръхниска инфлация, която предшестваше коронавирусната пандемия, е малко

...
Ерата на свръхниска инфлация, която предшестваше коронавирусната пандемия, е малко
Коментари Харесай

ЕЦБ: Ерата на свръхниска инфлация едва ли ще се върне

Ерата на свръхниска инфлация, която предшестваше коронавирусната пандемия, е малко евентуално да се завърне и централните банки би трябвало да се приспособят към доста по-високите упования за растеж на цените. Това съобщи ръководителят на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард, по време на Форума по парична политика в Португалия, проведен от ЕЦБ.

Лагард призна, че ЕЦБ е подценила въздействието, което цените на енергоносителите и проблемите с веригите на доставки биха имали върху цените в еврозоната. Тя сподели, че банката ще следи тези фактори, както и договарянията за заплатите, при своите прогнози в бъдеще, заяви БНР.

Според болшинството икономисти, чака се растежът на цените, който към този момент надвиши 8% в границите на еврозоната, да продължи най-малко до началото на есента, след което да последван муден спад на инфлацията. Но все пак, чака се тя да остане надалеч над целевото равнище на ЕЦБ от 2% до 2024 година

Лагард също по този начин уточни, че пазарите " имат цялостно схващане и оценка на това, което вършим ", във връзка с дейностите на Централната банка за ограничение на инфлацията. Тя съобщи, че ЕЦБ ясно е показала желанията си за съвещанията през юли и септември, като добави, че по-нататъшните дейности на паричната политика ще зависят от равнището на неустановеност отсега нататък.

ЕЦБ даде обещание да увеличи главните си лихви с 25 процентни пункта на съвещанието си през юли - първо нарастване от повече от десетилетие, което да бъде последвано от евентуално ново, и даже по-голямо повдигане на главните лихви през септември, предвид на мъчително високата инфлация.
 ЕЦБ би трябвало да вдигне лихвите, с цел да покаже, че няма да разреши шокът с инфлацията да стане годишен
ЕЦБ би трябвало да вдигне лихвите, с цел да покаже, че няма да разреши шокът с инфлацията да стане годишен

В предаването Money.bg посетител е Георги Ангелов, икономист от " Отворено общество "

Междувременно ръководителят на Фед на Съединени американски щати Джером Пауъл , който също взе участие на форума на централните банкери в Синтра, съобщи, че няма гаранция, че Федералният запас може да способства за " меко кацане " на стопанската система на Съединени американски щати.

" Смятаме, че има пътища да реализираме връщане към инфлация от 2%, като в същото време запазим мощен пазар на труда. Вярваме, че можем да създадем това ", сподели Пауъл, само че побърза да добави, че " няма гаранция, че можем да създадем това ".

По думите му, Фед няма да разреши на стопанската система да влезе в " режим на по-висока инфлация ", даже в случай че това значи повишение на главните лихви до равнища, които излагат икономическия напредък на риск.

Въпреки свиването на икономическия напредък на Съединени американски щати през първите три месеца на годината, Пауъл беше оптимист по отношение на настоящото здраве на стопанската система. Според него, семействата и предприятията се намират в доста мощна форма и пазарът на труда е " извънредно мощен ".

Всъщност Фед предвижда по-бавен (по-умерен) напредък като нужна промяна, с цел да разреши на предлагането да настигне мощното търсене.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР