Ерата на Меси - Роналдо ще приключи и в Златната

...
Ерата на Меси - Роналдо ще приключи и в Златната
Коментари Харесай

Край на ерата Меси - Роналдо и в Златната топка от следващата година

Ерата на Меси - Роналдо ще завърши и в Златната топка, откакто от следващата година за първи път и двамата няма да се измежду номинираните за оценката, тъй като играят отвън Европа. Припомняме, че в понеделник Меси получи най-ценното самостоятелно футболно отличие за рекорден 8-ми път.
Прочетете още
През 2008-ма година стартира превъзходството на Меси и Роналдо и единствено Модрич и Бензема съумяха счупят превъзходството им в премията за Златната топка.

По всичко наподобява, че с тази премия свършва ерата на най-хубавите играчи на новия век. Двамата имат общо 13 оценки - 8 за Меси и 5 за Роналдо, който пък за първи път от доста години не беше номиниран, тъй като към този момент играе отвън Европа в тима на Ал Насър в Саудитска Арабия.

По същата причина Меси, който от лятото е в Интер Маями няма по какъв начин да завоюва оценката следващата година.

Така за едвам трети път в последните 15 години ще има друг притежател на оценката. Извън ерата Меси - Роналдо единствено двама играчи са печелили Златната топка - Лука Модрич 2018 и Карим Бензема 2022. През 2020-та година по незаконен метод беше решено оценката да не се дава поради ковид и изцяло заслуженият победител Роберт Левандовски не завоюва премията.

Естествено няма по какъв начин да не отбележим и непрекъснато натягане на Меси и Роналдо за оценката. Да, двамата са най-великите играчи през новия век и никой не може да спори с това, само че е имало сезони, в които те не са печелили ценнни клубни или национални оценки и отново са вземали топката. За сметка на това играчи като Роберт Левандовски, Уесли Снайдер, Андрес Иниеста, Шави и доста други бяха подценени поради Роналдо и Меси.

И тук идва и въпросът с лансирането обвързван с ФИФА и УЕФА. Определено и за двете централи е доста по-престижно да дават премията на най-разпознаваемите футболисти в света, само че това ощетява доста други играчи, които са създали доста по-силен сезон от Меси или Роналдо и все пак са пренепрегнати.

През миналата година изрично Меси беше най-заслужил и не може да има ядосани, само че през останали имаше в действителност фрапантни случаи.

През 2010-а година Интер изненадващо завоюва Шампионската лига, а Нидерландия игра край на Световното състезание. В основата и на двата триумфа беше нидерландеца Уесли Снайдер, който обаче беше грубо подценен и освен не получи оценката, а то отиде при Меси. Реално Роналдо и Меси заслужиха трофеите си най-много в сезоните, когато Реал Мадрид и Барселона са спечелили Шампионската лига, а Португалия стана европейски първенец и Аржентина подвигна международната купа. В останалите обаче несъмнено премията се даваше без особена стойност, само че да е на един от двамата.

Големият проблем с това обаче кой ще е новият притежател на оценката идва от това, че за жалост към този момент няма толкоз непрекъснати играчи като Меси и Роналдо. В момента само Ерлинг Холанд и Килиан Мбапе може да се каже, че са хората, които са извънредно непрекъснати в изявите си и единствено те действително се приближават до постоянството на Меси и Роналдо.

Ето и всички носители на Златната топка от 2008:

2008 - Кристиано Роналдо

2009 - Лионел Меси

2010 - Лионел Меси

2011 - Лионел Меси

2012 - Лионел Меси

2013 - Кристиано Роналдо

2014 - Кристиано Роналдо

2015 - Лионел Меси

2016 - Кристиано Роналдо

2017 - Кристиано Роналдо

2018 - Лука Модрич

2019 - Лионел Меси

2020 - не се дава премията поради ковид

2021 - Лионел Меси

2022 - Карим Бензема

2023 - Лионел Меси
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР