Ерата на изтребителите отминава, конкуренция ще им правят дронове, дистанционно

...
Ерата на изтребителите отминава, конкуренция ще им правят дронове, дистанционно
Коментари Харесай

Бойни дронове готови за схватка с военни самолети

Ерата на изтребителите отминава, конкуренция ще им вършат дронове, отдалечено следен от хора, счита Илон Мъск

Безпилотните бойни самолети ознаменуват нова епоха за военновъздушните сили
(снимка: CC0 Public Domain)

Военновъздушните сили на Съединени американски щати ще изправят модернизиран самостоятелен летателен уред против пилотиран военен аероплан в тестване, планувано за юли 2021 година. Целта е одобряването на използването на безпилотни изтребители, които употребяват изкуствен интелект (ИИ).

Въвеждането на безпилотни бойни самолети наподобява нова епоха за военновъздушните сили. Засега обаче на тези първи стъпки се гледа като на „ дръзка, смела концепция ”, по думите на генерал-лейтенант Джак Шанахан, началник на Съвместния център за изкуствен интелект на Пентагона. Списание Air Force разказа тестванията с самостоятелните изтребители като самобитно „ стъпване на Луната ” за военните.

На този стадий самостоятелният военен дрон може да не употребява „ доста изкуствен интелект ”, само че с течение на времето хората и машините, които работят дружно, ще реализиран забележителна смяна, разяснява генерал-лейтенант Шанахан по време на брифинг взаимно с сътрудници от Научноизследователската лаборатория на военновъздушните сили и Института за аерокосмически проучвания „ Мичъл ”.

„ Нашите човешки водачи, в действителност най-хубавите, имат няколко хиляди часа летателен опит ”, сподели ръководителят на развойния екип Стив Роджърс. „ Какво би се случило, в случай че мога да подобря и подсиля качествата им посредством система, която може да има безусловно милиони часове подготвително време? Мога ли да направя тактически автопилот, тъй че в борба въздух-въздух тази система да помогне за взимане на решения тогава, когато хората още не са почнали да мислят? ”

Когато бе разгласен през 2018 година, планът предвиждаше единствено създаване на безпилотен изтребител. На въпрос на списание Air Force дали към момента задачата е същата Шанахан отговори, че не знае, само че посочи, че системите за безпилотни летателни апарати могат да се употребяват „ по други способи ”. Той засяга способността на дроновете да летят координирано в групи. „ Рояците ” от дронове всекидневно се ръководят от неестествен разсъдък. „ Може би не трябва да мисля за огромен обсег на крилата, може би по-важното е способността за хвърчене в рой ”, изясни генерал-лейтенант Шанахан.
още по тематиката
Рояците от безпилотни самолети могат да бъдат ръководени от водачи или да работят изцяло самостоятелно. Тези качества от дълго време са привлекли вниманието на военните. Например, различен боен план на име Skyborg планува изследване на това по какъв начин водач на изтребител може да управлява други безпилотни летателни апарати, летящи паралелно с пилотирания от него изтребител – такива, които биха работили като „ въздушни муниции ”.

Наред с това военните тестват и редица други технологии за приложение на изкуствения разсъдък и машинното самообразование във всички типове действия, от поддръжката на техниката до софтуера за обмисляне на бойните дейности.

Подобни планове са в основата на непрекъснатите старания за проучване на методите за потребление на изкуствен интелект за възстановяване на качествата на армията. Шанахан обаче е безапелационен, че настоящите бойни системи няма да бъдат сменени „ за една нощ ” и че е въпрос на намиране на баланс да се съчетаят уменията на хората и опциите на изкуствения разсъдък по този начин, че всички действия да бъдат по-ефективни. „ Последното нещо, което бих могъл да настоявам, е, че самолетоносачите и изтребителите и спътниците ще си заминат през идващите няколко години ”, сподели той.

По-рано тази година Илън Мъск също влезе в полемиката, като съобщи пред аудитория по време на военна конференция в Орландо, Флорида, че „ ерата на изтребителите е отминала ”. Според него, конкуренцията на изтребителите F-35 би трябвало да бъдат дронове, отдалечено следен от хора, а маневрите да са усъвършенствани с помощта на автономността. „ F-35 няма да има късмет против това ”, написа Мъск в Twitter.

Според Шанахан, военните би трябвало да научат най-хубавите уроци от работата по създаване на самостоятелни коли в комерсиалния бранш. Въпреки всичко обаче напредъкът там е стеснен. Сред водещите 10 производителя, изразходващи по 13-17 милиарда $ за проучвания през последното десетилетие, към момента няма нито един, който да е създал сполучливо самостоятелно транспортно средство от Ниво 4. Това би бил самостоятелен автомобил, който не изисква никакво внимание от страна на лидера за обезпечаване на цялостна сигурност по време на придвижване.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР