ЕПОС дава качествено нови възможности на публичните компанииНовата платформа позволява

...
ЕПОС дава качествено нови възможности на публичните компанииНовата платформа позволява
Коментари Харесай

Централен депозитар пусна е-платформа за общи събрания

ЕПОС дава качествено нови благоприятни условия на обществените компании

Новата платформа разрешава осъществяване на напълно електронни събрания на обществени компании

Централен депозитар сътвори Eлектронна платформа за осъществяване на общи събрания (ЕПОС), която дава качествено нови благоприятни условия за обществените компании – всички действия, свързани с организация, генериране на акционерната/облигационерната книга и осъществяване на общи събрания към този момент ще могат да стават по електронен път.

Събранията могат да бъдат напълно електронни, или хибридни – композиция сред електронно присъединяване и физическо наличие на мястото на осъществяване на събранието. Ползите за акционерите/облигационерите на сдруженията са във опциите за авансово гласоподаване, установяване на прокурист, в това число и онлайн присъединяване в общите събрания, като не се изключва и физическо наличие.

ЕПОС дава автоматизирано пресмятане на резултатите от гласуванията по време на събранията, както и приемане на статистическа информация, в това число и прелиминарен вид на Протокол с главните реквизити. Това пести време при организацията , улеснява фирмите при следване на административните процедури и законодателни условия във връзка с общите събрания.

Сред най-важните преимущества на ЕПОС е опцията за инспекция на законния акционерен състав в дадена компания, защото единствено Централен депозитар като указател поддържа настояща база на акционерите в обществените сдружения.

„ Електронната платформа на Централен депозитар е измежду най-иновационните системи , поради обстоятелството, че по едно и също време преценява всички условия по българското законодателство и дава отговор на европейските стандарти за осъществяване на общи събрания, сподели Васил Големански, изпълнителен шеф на Централен депозитар.

Той акцентира, че ЕПОС има за цел да понижи административната тежест върху обществените компании и да им разреши по-ефективно да се концентрират върху главната си активност.

ЕПОС е предопределена за осъществяване на общи събрания на обществени компании, като и непублични сдружения могат да се възползват от нейните функционалности. Достъпът до платформата става посредством Квалифициран електронен автограф (КЕП) и потребителят може да я употребява по няколко метода като: сдружение, което провежда общото заседание, акционер в сдружението или избран от него прокурист и админ на събранието.

ЕПОС се поддържа на два езика – български и британски , което разрешава присъединяване и на задгранични акционери в общите събрания посредством платформата.

Централен депозитар АД е единствената организация в България, която реализира сетълмент на безналични корпоративни скъпи бумаги. Акционери на депозитаря са Министерство на финансите, огромните търговски банки и капиталовите медиатори в България, участващи интензивно на пазара за скъпи бумаги.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР