Епископска базилика на Филипопол и Късноантичната сграда Ирини са включени

...
Епископска базилика на Филипопол и Късноантичната сграда Ирини са включени
Коментари Харесай

Епископска базилика на Филипопол е включена в 100-те национални туристически обекта

Епископска базилика на Филипопол и Късноантичната постройка „ Ирини ” са включени в 100-те национални туристически обекта на България. Решението е взето по време на съвещание на Националното придвижване „ Опознай България “, на което са участвали министърът на културата Кръстьо Кръстеви представители на Министерствата на образованието и науката, на околната среда и водите,на районното развиване и благоустройството, на Изпълнителната организация по горите на и Светия синод на Българската православна черква.

Епископската базилика е най-големият раннохристиянски храм, открит на територията на България и един от най-големите на Балканския полуостров. Базиликата е с впечатляваща архитектура. Мозайките в нея от Римската ера във Филипопол зашеметяват с великолепието си и благосъстоянието си. Те са същински шедьовър на късно-античното изкуство.

Базиликата е неповторима със своя мащаб, с архитектурното си решение и украса, нареждайки се измежду най-представителните раннохристиянски обекти в тази част на Балканите. Неслучайно тя е включена в листата за културно и естествено завещание на ЮНЕСКО.

Още при започване на новата епоха там е имало храм на култа към императора. По-късно се издига раннохристиянска черква, в която през днешния ден личат останките от два пласта живописни мозайки.

Мозайките са внушителни. Голяма част от тях са с облиците на над 150 птици. Реставрацията лишава дългите 6 години.

Късноантичната къща „ Ирини “ се намира в Археологическия подлез в Пловдив. Тя също има неповторими мозайки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР