Епилепсия се диагностицира при 1 на всеки 250 души. Лечението

...
Епилепсия се диагностицира при 1 на всеки 250 души. Лечението
Коментари Харесай

3 хирургични метода спират пристъпите при епилепсия


Епилепсия се диагностицира при 1 на всеки 250 души. Лечението на епилепсия стартира с използването на лекарства и към 75% от пациентите с тази диагноза се повлияват сполучливо от тях.Но към 25% са резистентни, т.е. не се поддават на медикаментозно лекуване. При хората с епилепсия, които имат по няколко пристъпа дневно, изключително в случай че са деца, животът не е по никакъв начин елементарен, тъй като заболяването повлиява менталното им развиване, обществения им живот, и с времето изостават в развиването си. Голяма част от тези пациенти към този момент имат шанса доста да понижат или даже да спрат изцяло пристъпите благодарение на мозъчна интервенция, споделя проф. доктор Мемет Йозек от Департамента по педиатрична неврохирургия на Медицинския факултет към Университета Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar в Турция. Хирургичните способи, прилагани при епилепсия, се разделят на три групи и могат да включват унищожаване на засегнатия сектор или спирането на пътищата за предаване на импулсите, или слагането на външно устройство за надзор на пристъпите.



Какво съставлява епилепсията?

В човешкия мозък има милиарди кафези, които непрекъснато контактуват и предават сигнали между тях. „ Когато група кафези по някаква причина стартира да организира необикновена електрическа интензивност, или с други думи, в случай че предизвиква някакъв тип късо съединяване, може да възникне проблем. Това се назовава епилептичен припадък “, изяснява проф. Йозек.

Някои епилептични пристъпи се изявяват единствено с малко третиране на погледа. При други пациентът пада на пода с пяна на устата. Но въпреки и разнообразни по мощ, тези припадъци си наподобяват по едно – при всеки от тях умират мозъчни кафези. Честите пристъпи, изключително при деца, могат да доведат до съществени проблеми, в това число умствено закъснение, предизвестява експертът. По тази причина лекуването би трябвало да стартира без губене на време.

Точната диагноза е значима за установяване на лекуването

При претърпян епилептичен припадък първото лице за контакт е неврологът, а отпред на диагностичните способи е ядрено-магнитният резонанс (ЯМР). След слагането на диагнозата, 75% от пациентите с епилепсия се повлияват добре от медикаментозна терапия. Онези, при които пристъпите не стопират с медикаменти, могат да се окажат подобаващи за лекуване с хирургия. „ Това несъмнено не значи, че всеки пациент, който не се повлиява от медикаменти, ще премине интервенция. Но въпреки всичко би трябвало да се знае, че забележителна част от пациентите, които не могат да бъдат излекувани с медикаменти, могат да се възползват от хирургичните способи “, прецизира проф. Мемет Йозек.

Изключително значим е верният асортимент на пациентите за интервенция. ЯМР проучването има за цел да открие съответна фокус зона, от която произлизат електрическите импулси, причиняващи пристъпите. За по-голяма акуратност се употребява и видео ЕЕГ. Върху главата на пациента се слагат електроди и се прави запис в продължение на 24-48 часа. В същото време се записват и видео изображения, с цел да се уловят неволни придвижвания на ръцете, лицето или устните на пациента. Когато пациентът получава припадък, дейната зона в мозъка се дефинира благодарение на картографски способ на компютър.

За вярното лекуване е значимо оценката на всеки съответен пациент да се прави от екип от опитни експерти в разнообразни сфери от медицината. Екипът за хирургия при епилепсия в болница Acıbadem Kozyatağı се състои от неврохирурзи, невролози, невропсихолози и неврорадиолози. Пациентите се правят оценка от този екип с мултидисциплинарен метод, на което се дължи и високата успеваемост на интервенциите за прекъсване на пристъпите в Acibadem.

Три благоприятни условия за епилептична хирургия

Когато се откри с акуратност съответната зона в мозъка, от която потеглят пристъпите, тази част от мозъчната тъкан може да се отстрани хирургически. „ Тази зона няма естествени функционалности, тъй че пациентът не се поврежда, в случай че тя бъде отстранена “, отбелязва проф. доктор Йозек.

Понякога може да има доста на брой проблематични зони и отстраняването им е невероятно, показва експертът. В подобен случай с хирургическа интервенция се „ прекъсват “ пътищата, по които епилептичният припадък се популяризира в мозъка.

Третият способ на епилептичната хирургия е „ стимулация на вагусовия нерв “. Този способ се ползва при пациенти, които не са подобаващи за другите хирургични способи и при него успеваемостта е по-ниска спрямо предходните два, показва проф. Мемет Йозек. При него подкожно на гърдите на пациента се слага генератор на импулси с 4 см диаметър. Батерията е обвързвана с вагусовия нерв вляво, който идва от мозъка. Хирургът преценя по какъв начин да работи батерията, на какви шпации да изпраща сигнали към мозъка, и тези команди се предават към батерията посредством компютър. Целта е по този метод електрическите импулси, излъчени от мястото-източник на пристъпите, да бъдат потискани от тези сигнали, изяснява експертът. За страдание, не е допустимо всички пристъпи да бъдат изцяло прекратени с помощна на батерията, споделя проф. доктор Йозек и добавя: „ Може да се смята за триумф, в случай че детето има 10 пристъпа месечно, до момента в който преди този момент е имало 50 “.

За спомагателна информация и консултация:

Tел.+905309768394 (с viber и whatsapp)

[email protected] (на български език)

www.acibadem.bg

 

*публикация

 

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР