Епидемията промени работния ден, както го познавахме. Все повече държави

...
Епидемията промени работния ден, както го познавахме. Все повече държави
Коментари Харесай

Заради пандемията: Все повече държави експериментират с 4-дневна работна седмица

Епидемията промени работния ден, както го познавахме. Все повече страни опитват с 4-дневна работна седмица. Възможна ли е тя и у нас?

Заради COVID-19 българска компания за обработка на данни съкратила чиновниците на изпитателен период. Намаленият размер от работа свил труда до шест часа дневно. По-малкото време в офиса и опитът извън дали подтик на други хрумвания.
Снимка: btvnovinite.bg
В офиса на компанията концепцията за 4-дневна работна седмица се приема добре – както от чиновници, по този начин и от работодатели. Но към момента не е осъществена.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Административно това ни вкарва в една скица, в което да променим безусловно цялата документи, само че концепцията е добра “, счита Борислава Домусчиев, съучастник в компанията за обработка на данни.

Въпрос на сделка и политическа воля е това да се случи на всички места. Трябва да се запазят нивата на трудови хонорари, споделят синдикати. Необходим е диалог на равнище Евросъюз.
Снимка: btvnovinite.bg
„ Така че да имаме справедливи данни за нужната ни работна ръка, разполагаемата такава. Целта – повече време за персоналния живот, повече време за насърчаване на индивида като човек, а не като частица от индустриалния развой “, споделя Ваня Григорова от КТ " Подкрепа ".
Снимка: btvnovinite.bg
Според работодатели няма законови спънки пред бизнеса да вкара по-масово късата работна седмица. Но в браншове, като обучение, да вземем за пример, е неприложима.

„ Свързан е с доста други въпроси като осигурителната система, вноските, които се внасят за работещите, за една петдневна седмица биха били разнообразни от тези за четиридневна “, споделя Жасмина Саръиванова, специалист " Социален разговор " в Българска стопанска камара.
Снимка: btvnovinite.bg
Идеята зависи от развиването на технологиите и роботизацията на предприятията. Но при огромни вложения. Япония и Испания към този момент опитват с по-кратката седмица.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР