Епидемията приключи. Заболеваемостта сред децата по данни на МОН, спрямо

...
Епидемията приключи. Заболеваемостта сред децата по данни на МОН, спрямо
Коментари Харесай

Денков: За да изкарате тройка на матурите, трябва да познавате поне една трета от материала

Епидемията завърши. Заболеваемостта измежду децата по данни на МОН, по отношение на пика при започване на февруари, е паднала 100 пъти. Ние сме в обстановка, в която не сме били от средата на август предходната година. Целта е децата да са назад в учебно заведение, с цел да се възвърне оптимално бързо естествения темп на обучение. Това сподели в " Денят стартира " министърът на образованието Николай Денков.

Той съобщи, че тестванията, които са останали, са разполагаем за идната вълна, която се чака и която никой не знае какъв брой тежка ще бъде и какъв брой време ще продължи. Според министъра по закон родителите имат право децата им да учат онлайн до 30 образователни дни отвън епидемиологичната конюнктура. Но би трябвало да е ясно, че тази норма е основана като изключителна и би трябвало да има уважителни аргументи. Смята, че има неубедителни причините от родители, които стопират децата си от учебно заведение, когато има случай в семейство с ТЕЛК.

" Заболеваемостта е извънредно ниска - на моите графики е на нулата, което значи, че сме в обстановка, която би трябвало да използваме оптимално за образованието на децата ", сподели министърът.

За измененията в матурите след 12 клас

Министър Денков съобщи, че това е първият випуск, който приключва 12 клас по новия закон. Промените са по-големият брой въпроси с открит отговор и задачата е да се показват по-добре децата, които могат да мислят и да се показват, а не тези, които наизустяват или които отгатват отговора на тото.

Има доста прецизна система за оценяване. Скалата в оценяване също ще се промени, сподели министърът.

" Идеята е ясна. За да изкарате тройка, би трябвало да кажете - познавам най-малко една трета от материала. Надявам се специалистите да се съобразят с тази смяна, смяната няма да е шокова и ще балансират дилемите. За мен не е обикновено да приключват приблизително обучение хора, които не схващат 75% от материала, който би трябвало да знаят ", сподели Николай Денков.

Той разясни, че матурите ще са уравновесени, тъй че децата да са стимулирани. Никой не желае всеобщо двойки, сподели министърът.

За измененията в стратегиите и учебниците

В множеството случаи стратегиите не са прекомерно усложнени, има какво да се оправи, само че във връзка с учебниците обстановката е доста тежка в доста случаи, сподели Денков.

Досега контролът е бил следният - това написа в програмата и се гледа има ли го в учебника и създателите могат да натрупат от горната страна в пъти материал, който не е заложен в програмата. МОН ще прегледа стратегиите и което е академично ненужно и не подхожда на възрастовата група ще бъде изчистено. Оттам нататък условията към базовите учебници ще са следните: би трябвало да следват прецизно програмата. Индивидуалността на учениците ще се компенсира с образователните принадлежности, за които може да има базов избор.

Новите стратегии може да се приготвят тази образователна година. За учебниците ще е нужно повече време.

Тази образователна година ще започва на 15 септември, увери министърът.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР